Zdrav start – zdrav cilj

Izvor: Politika, 19.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdrav start – zdrav cilj

Projekat finansira Vlada Kraljevine Norveške, a učestvuje oko 1.300 dece. – Oko 60 odsto najmlađih ima loše držanje ili ravna stopala

Šestogodišnja Teodora Đinović, iz vrtića "Lunja" Predškolske ustanove "Vračar", prošlog meseca je prvi put imala priliku da sazna šta se sve može raditi na jednom neobičnom času fizičkog vaspitanja, dok su malenog Petra Smiljanića vežbe sa loptom i takmičenje sa obručima stimulisali da počne aktivno da se bavi sportom. I >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dok Teodora sanja da jednog dana nastupi na poznatim svetskim terenima kao košarkacica prvoligaškog kluba, Petar je, pomalo stidljivo, priznao da bi najviše voleo da, poput Šapića i drugara, postane vaterpolista. Njih dvoje su samo neki od 1.300 dečaka i devojčica predškolskog uzrasta iz obdaništa na Vračaru, Starom gradu i Sopotu koji, zahvaljujući Klubu za sport i rekreaciju "Zum-zum", učestvuju u projektu "Zdrav start-zdrav cilj".

Ovaj, jedinstvni program u našoj zemlji trajaće četiri meseca, a najmlađi će dva puta mesečno besplatno moći da vežbaju sa profesorima fizičke kulture. Stručnjaci će pregledati mališane da bi utvrdili da li možda imaju krivu kičmu ili ravna stopala, testiraće im osnovne motoričke sposobnosti i privoleti ih da učesvuju u teorijskom programu olimpijskog obrazovanja.

Prema rečima Milana Ilića, predsednika Kluba "Zum-zum", cilj projekta je stvaranje ambijenta u kome će najmlađi moći da dožive radost kretanja, nauče osnovne tehnike najpopularnijih sportova i razvijaju senzomotorne sposobnosti.

– U programu mogu da učestvuju sva deca čiji roditelji daju saglasnost. Poražavajući je podatak da više od 60 odsto dece ima loše držanje tela ili ravna stopala i zato želimo da ih usmerimo na ovakvu vrstu aktivnosti. Najzanimljivije im je kada kroz igru svi učesvuju u vežbanju, a manje vole vežbice za leđa. Želimo da mališanima omogućimo "zdrav start" života u ranom detinjstvu kako bi ostvarili "zdrav cilj" i jednog dana postali ljudi sa usvojenim zdravim stilovima života. Veliki broj roditelja tera decu da se bave nekim sportom, što nije u redu, jer se može dogoditi da dete taj sport zamrzi. Dešava se da mame i tate insistiraju da klinac trenira fudbal da bi jednog dana postao poznat i da bi zarađivao mnogo novca, a ne shvataju da je najvažnije da mališani to vole – istakao je Ilić.

On je napomenuo da će deca na časovima učiti i šta su to olimpijske igre, ko dobija medalje, šta znači olimpijski plamen, a cilj je da shvate moto sportskih nadmetanja – "Važno je učestvovati, a ne pobediti".

– Klub "Zum-zum" organizuje i časove osnovnog i specijalizovanog fizičkog vaspitanja u Sportskom centru "Vračar" za svu onu decu u čijim se vrtićima ovaj program ne organizuje. Deci je posebno zanimljiva igraonica u vodi, odnosno škola plivanja uz primenu savremenih didaktičkih sredstava. Tu su daske za ruke i noge, plutajući poligoni i koševi, golovi i lopte – dodao je naš sagovornik.

Projekat finansira Vlada Kraljevine Norveške, koja je vrtićima poklonila sportske sprave i rekvizite neophodne u realizaciji programa. Kao pilot-projekat prihvatilo ga je Ministarstvo prosvete i sporta. "Zdrav start-zdrav cilj" je podržao i Olimpijski komitet Srbije, Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica", Viša škola za sportske trenere i Sekretarijat za sport i omladinu.

D. Davidov

[objavljeno: 19.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.