Subvencije etno-restoranima

Izvor: Studio B, 11.Jul.2013, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subvencije etno-restoranima

Grad subvencijama unapređuje kvalitet usluga etno-restorana

Gradski sekretar za privredu Aleksandar Milošević i zamenica sekretara Stanija Višekruna predstavili su danas u restoranu „Staro ognjište" u Novom Beogradu program dodele subvencija za unapređenje kapaciteta i kvaliteta usluga u etno- restoranima na teritoriji Beograda.

Sekretarijat za privredu je prošle godine sproveo konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za restorane koji su opremljeni u etno-stilu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << to jest čiji enterijer i ponuda jela i pića odgovaraju etno-obeležjima.

Prijavilo se više od 30, izabrano je šest restorana, a sredstva su dodeljena za pokriće dela ukupnih troškova za kupovinu osnovne opreme i krupnog inventara.

- Subvencije smo davali da bismo unapredili postojeću ponudu u oblasti ruralnog turizma i podstakli rad ugostiteljskih objekata koji imaju tradicionalni meni i uslugu. Broj poseta i noćenja stranih turista u Beogradu svake godine se uvećava za šest do sedam odsto. Pored razgledanja kulturno-istorijskih spomenika, oni žele da osete i gostoprimstvo Beograda, a najbolje mesto za to su ovakvi restorani - rekao je Milošević.

Prema njegovim rečima, Sekretarijat za privredu je u poslednje četiri godine finansirao 33 različita projekta u oblasti ugostiteljstva i turizma.

- Pored direktnih sredstava, zajedno sa Turističkom organizacijom Beograda omogućavali smo našim ugostiteljima i turističkim radnicima da na domaćim i inostranim sajmovima predstave svoju ponudu. Budući da se u poslednje vreme otvara sve više etno-restorana i etno-sela, grad će i ubuduće podržavati razvoj ovakvog vida ugostiteljstva - istakao je Milošević.

Restoran „Staro ognjište" subvenciju je iskoristio za nabavku rashladnih vitrina u etno-stilu, dok su drugi restorani nabavljali tradicionalne drvene stolove i stolice, baštenske sadržaje i kuhinjske sisteme kojima su podigli standarde pripremanja tradicionalne srpske hrane.

- Subvencija grada je bila značajna podrška radu u ovim teškim vremenima. Iskoristio sam je za kupovinu drvenih frižidera za hranu i vina i tako obogatio ponudu, pa mi je lakše da izmirujem obaveze prema 14 zaposlenih, državi i dobavljačima - istakao je vlasnik restorana Željko Šteković.

Današnjoj poseti prisustvovala je i grupa mladih koji su na praksi u Sekretarijatu za privredu, a studiraju u inostranstvu.

- Grad ovaj projekat već treću godinu realizuje sa NALED-om, a mlade ljude koji studiraju u stranim zemljama upoznajemo sa načinima na koje grad podržava beogradske privrednike i utiče na razvoj celokupne privrede u Beogradu. Oni su u protekle dve nedelje posetili PKB i obišli inkubator tehnoloških fakulteta, a imaće priliku i da vide kako rade beogradska javna preduzeća i kako Gradska uprava izlazi u susret Beograđanima. Namera nam je da se oni posle studija vrate u Srbiju i ovde nastave svoju poslovnu karijeru - rekao je Milošević.

Vuk Kesić, koji studira računovodstvo i menadžment u biznisu u Severnoj Karolini u SAD, izrazio je želju da se po završetku studija vrati i započne svoj posao u u Srbiji.

- Projekat mi je omogućio da se podrobno upoznam sa radom Gradske uprave i načinima na koje se poboljšava kvalitet života Beograđana. Naročito mi se dopadaju projekti usmereni prema mladim ljudima - rekao je Vuk.

 

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.