Sa Harvarda u kafanče

Izvor: Politika, 19.Jun.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Harvarda u kafanče

Katerina Višnjić (24), po ocu Srpkinja a po majci Grkinja, slobodno vreme u Beogradu provodi pevajući srpske izvorne pesmeu restoranu „Dva jelena”

Kafanske pevačice uglavnom bije glas da su neškolovane, željne slave, novca i uspeha, kao i da im je životni cilj da što pre snime album i uđu u svet šou-biznisa. Malobrojnisu slučajevi da neka od tih devojaka završi fakultet, a o studiranju i školskom uspehu u inostranstvu nema ni govora. Iznenađenje gostiju skadarlijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << restorana „Dva jelena” bilo je nedavno utoliko veće kada su saznali da je lepa devojka za mikrofonom nedeljom i ponedeljkom uveče došla iz Amerike i da je diplomirala fiziku na Harvardu.

Katerina Višnjić, dvadesetčetvorogodišnja Srpkinja po ocu, a po majci Grkinja, došla je sa ovog prestižnog univerziteta da usavrši srpski jezik, a slobodno vreme provodi svirajući harmoniku i besplatno pevajući srpske izvorne i starogradske pesme. Poput onih „Jutros mi je ruža procvetala”, „Mito bekrijo”, „Zapevala sojka ptica” i „Moj golube” iz njenog grla zvuče kao da ih peva čuvena Mira Kara-Nikolić ili Merima Njegomir, s kojom je nekom prilikom i nastupila u Americi, pa se zbog toga u „Dva jelena” već pominje klub obožavalaca ove neobične i izuzetno šarmantne devojke. Ne propuštaju nijedan njen nastup, uživajući u njenom glasu i stasu.

Prvi put je zapevala pre tri meseca kao gošća ovog restorana uz pratnju ansambla „Triola”. Njima, a i gostima, veoma se dopao njen glas i od tada sviraju i pevaju zajedno. Najlepši trenutak joj je, kaže, bio kada je nastupila sa bratom violinistom, a studira latinski jezik u Rimu.

– Od malena sam slušala srpske i grčke narodne pesme, a za svaki raspust sam dolazila u Srbiju da ih bolje naučim. Često sam pevala i posle liturgija u porti srpskih crkava u Americi. Pevanje doživljavam kao hobi, a pesme biram sama, mada često i gosti „Dva jelena” naručuju muziku. Sada konačno imam priliku da pevam za svoju dušu i tako će biti sve do septembra kada se vraćam u Prinston – kazuje Katerina Višnjić koja sprema doktorat iz fizike na istoimenom univerzitetu, jednom od najstarijih visokoškolskih ustanova u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ističe da bi posle toga volela da se vrati u Srbiju, da radi kao profesor univerziteta, jer su joj matematika i fizika, ipak, prva ljubav.

N. Miković

[objavljeno: 19/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.