Rođendansko slavlje u Beogradu

Izvor: Politika, 04.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođendansko slavlje u Beogradu

U našem gradu proslavio je radno 57. rođendan, a posle sinoćnjeg koncerta u „Areni”, kome je prisustvovalo oko sedam hiljada ljudi, britanski muzičar Kris Rija nastavlja evropsku turneju

Britanski pevač, kompozitor i gitarista originalnog muzičkog stila i autor nezaboravnih hitova Kris Rija sinoć je, prvi put u karijeri dugoj gotovo tri decenije, bio gost našeg grada. Muzičar koga najčešće opisuju sa tri reči – čovek, gitara, glas – održao je koncert >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u „Beogradskoj areni” kome je prisustvovalo oko sedam hiljada ljudi. Poseban kuriozitet njegovog gostovanja u Beogradu jeste da je čuveni izvođač upravo u našem gradu proslavio 57. rođendan – ali radno!

Iako su neki obožavaoci strahovali da, zbog političke situacije i otkazivanja mnogih koncerata u poslednje vreme, Kris Rija neće doći u Srbiju, na njihovu radost on je sinoć nastupio u našem gradu. Rija je došao u Beograd juče, samo nekoliko sati pred koncert, iz Budimpešte gde je preksinoć održao koncert u okviru turneje na kojoj promoviše album „The Return of the fabulous Hofner blue Notes”. U naš grad je došao privatnim avionom, a kako smo saznali, Britanac italijansko-irskog porekla, za razliku od nekih drugih muzičkih zvezda koje su dolazile u Srbiju poslednjih godina, nije imao nikakve posebne zahteve. Boravio je u hotelu „Kontinental”, a doveo je kuvara da mu sprema omiljena jela. Nije tražio ni posebno uređenu garderobu za sebe u „Areni”, jedino je zahtevao da u bekstejdžu bude zabranjeno pušenje.

Iako je sinoć u Beogradu bilo prilično tmurno veče, to nije sprečilo brojne ljubitelje britanskog muzičara da dođu u „Arenu” i vide i čuju Krisa Riju uživo. Pred sam početak koncerta na ulazima u ovo novobeogradsko zdanje mogli su se videti redovi. Bilo je i onih koji su tražili kartu viška. Publika koja je došla da isprati prvo gostovanje britanskog umetnika u našem gradu bila je šarenolika. Od „ispisnika” Krisa Rije, koji njegovu karijeru prate od samih početaka, preko onih nešto mlađih, do klinaca. Koncert je kasnio dvadesetak minuta, a kada je glas iz ofa najavio grupu „Delmonts” sa Rijom na čelu, publika u dvorani ih je burno pozdravila. Bez ijedne reči petorica muzičara, predvođenih popularnim pevačem, gitaristom i kompozitorom, odmah su započeli svirku. Nastup je otvoren instrumentalom „Dirty new Town”, a potom su se ređale numere „Jimmy Bond”, „India Arab”, „Russian Roulette”" Rija i prateći muzičari bili su u elementu i prikazali vrhunsko sviračko umeće.

Za neke u publici bilo je krajnje čudno što im se popularni muzičar nije uopšte obraćao. Ali nedostatak komunikacije većini nije smetao – uživali su u odličnom muziciranju. Malobrojni su se ponadali da će bar simbolično obeležiti svoj 57. rođendan na sceni, ali nije. Naročito oduševljenje u publici Rija je izazvao kada je, posle nekoliko instrumentalnih numera, konačno zapevao. Najpre je predstavio nekoliko pesama sa novog albuma, a potom je prisutne podsetio na svoje najveće hitove. Numere „Josephine”i „Julia”, posvećene njegovim ćerkama Džozefin i Džuliji Kristini, publika je propratila uzvicima bravo i gromoglasnim aplauzima.Iako je većina posetilaca sinoć u „Areni” sedela, bilo je i onih koji su se „odvažili” da zaigraju uz omiljene pesme iz njegovog bogatog opusa kao što su „Easy Rider”, „Shadow of a Fool”, „Stainsby Girls” i, naročito, „Road to Hell”. Na bis je izveo pesme „On the Beach” i „Let’s Dance”.

Kris Rija voli da kaže: „Bluz je moja prva ljubav”. Beograđani su sinoć uživali u bluzu umetnika koji je odavno izjavio da nikada sebe nije smatrao rok zvezdom, već samo uspešnim muzičarem! Više hiljada ljudi u „Areni” uverilo se koliko bi Rija pogrešio da je, kojim slučajem, prestao da se bavi muzikom. A to mu je bila namera kada se pre nekoliko godina razboleo od pankreatitisa. Lekari su mu dali 50 odsto šanse da preživi infekciju pankreasa. Zapitao se tada šta mu je uopšte trebalo da se bavi muzikom, ali obećao je da će se, ukoliko preživi operaciju, vratiti bluz korenima. I održao je obećanje, na radost mnogih fanova širom sveta i onih koji su sinoć prisustvovali njegovom koncertu u Beogradu.

Posle jučerašnjeg koncerta u „Areni”, Rija je nastavio svoju turneju. Večeras ima koncert u Sofiji, potom ga očekuju nastupi u Banjaluci, Zagrebu, Cirihu, Antverpenu, a zatim se vraća u Veliku Britaniju gde, takođe, ima zakazane svirke u svim većim gradovima. Evropsku turneju završava 9. aprila koncertom u Dablinu.

Jelena Koprivica

[objavljeno: 05/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.