Red za svetu vodu

Izvor: Press, 28.Okt.2010, 04:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Red za svetu vodu

Patrijarh služio liturgiju, a veliki broj vernika satima čekao u redu da uđe u kapelu Svete Petke na Kalemegdanu i uzme svetu vodu
Patrijarh srpski Irinej služio je juče, povodom obeležavanja praznika Sveta Petka, svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Ružica na Kalemegdanu, nakon čega je organizovana litija u kojoj su učestvovali mnogobrojni građani. Veliki broj vernika satima je čekao u redu da, već tradicionalno, uđe u kapelu Svete >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Petke na Kalemegdanu i uzme svetu vodu.
- Danas proslavljamo Svetu prepodobnu mati Paraskevu, svetiteljku iz roda našega, koja je čitav život posvetila Bogu i besmrtnom životu. Sveta Petka od ranoga detinjstva živela je po Hristu i u Hristu. Gospod je hteo da ona svojim životom bude primer za mnoge - rekao je patrijarh Irinej.

Na stotine vernika strpljivo je satima čekalo u redu da uzme svetu vodu i uđe u kapelu.
- Prošlo je tri sata otkako sam stala u red i očekujem da ću čekati još nekih sat vremena sigurno. Ovo je prvi put da sam došla na ovaj praznik i verujem u značenje koje nosi. Zaista mi nije ni hladno niti mi je teško da toliko dugo stojim u mestu. Možda zato što sam mlada, mada verujem da pravim vernicima, bez obzira na godine, nije teško da čekaju zbog onoga što će istinski da ih ispuni - rekla je sugrađanka Milica Petrović.
Sveta Petka, kao jedna od najvećih misionarki hrišćanske vere, poštuje se u celom pravoslavnom svetu, a na poklonjenje njenim svetim moštima koje počivaju u Jašiji, u Rumuniji, dolaze i pripadnici drugih religija, verujući u njenu isceliteljsku moć. Posebno joj se obraćaju žene svih vera i nacija smatrajući je svojom zaštitnicom.
- Red jeste veliki, ali ako ste vernik, nije teško da sačekate. Takođe, dovoljno vam je samo da ste u blizini kapele, da osetite svetost koju ima ovaj praznik i ovo mesto, pa makar i ne ušli unutra - ispričala je Stana Milutinović.
Širom naše zemlje nalazi se veliki broj lekovitih izvora koji su posvećeni Svetoj Petki, a jedan od njih je upravo u kalemegdanskoj tvrđavi.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.