Otpadi iza ograda

Izvor: Politika, 13.Maj.2011, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpadi iza ograda

Nova odluka o komunalnom redu prvi put uređuje i postavljanje klackalica, fitnes-sprava u parkovima i uklanjanje ledenica sa krovova

Otpadi prepuni automobilskih olupina i isluženih kućnih aparata, uobičajeni deo „pejzaža” duž drumova kojima se stiže u prestonicu, trebalo bi da, najdalje za godinu dana, nestanu iz vidokruga. Prema novoj odluci o komunalnom redu,koju su nedavno izglasali odbornici gradskog parlamenta, vlasnicima otpada dat je rok od najviše 12 meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da postave neprozirne i dovoljno visoke ograde.

Istim dokumentom, koji je stupio na snagu krajem prošlog meseca,prvi put se uređuje i postavljanje fitnes-sprava, klackalica, tobogana i ljuljaški u parkovima.

Kako objašnjava Slavica Žugić, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove, kazne za komunalne prekršaje su visoke, što bi trebalo da podstakne građane da više brinu o redu i higijeni u svom dvorištu i zgradi.

„Sada se prvi put u istom dokumentu preciziraju zaduženja u vezi sa čišćenjem snega na svim površinama u gradu. Uvodi se i obaveza uklanjanja ledenica sa krovova, tremova i terasa”, navodi Žugićeva.

Nova pravila o komunalnom redu propisuju ko i kako treba da održava spoljne i zajedničke delove stambenih i poslovnih zgrada, njihova dvorišta, parkinge, interne saobraćajnice. Ona predviđaju uslove i način postavljanja korpi za otpatke, javnih česama, toaleta, časovnika, žardinijera, poštanskih sandučića i telefonskih govornica na javnim površinama... Prvi put određeno je gde i kako mogu da budu kućice za obezbeđenje, čuvare i radnike koji naplaćuju parking.

Stanari stambenih zgrada i korisnici objekata u državnoj svojini, kao i do sada, dužni su da spoljne delove zgrade – fasadu, krov, terase, lođe, prozore i vrata održavaju tako da oni ne budu oštećeni, zaprljani, ispisani, izlepljeni plakatima, odnosno da ne naružuju sliku grada.

Pasaži i prostor ispred ulaza u zgradu moraju biti osvetljeni u istom vremenskom periodu koji važi i za javnu rasvetu. U toku obnove fasade, vlasnici su dužni da se staraju da se posao obavi stručno i kvalitetno i da izborom materijala i boja ne naruše izgled građevine i okoline. Predviđeno je da se fasade mogu ukrašavati muralima. Dozvoljeno je držati cveće i ukrasno zelenilo u saksijama na terasama, lođama, balkonima i prozorima, ali tako da one ne ugrožavaju bezbednost prolaznika.

------------------------------------------------------------------

Organizator priredbe čisti za sobom

Novim propisom precizira se i način postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u toku održavanja sportskih, kulturnih i ostalih manifestacija. Organizatori takvih događaja po njihovom završetku moraju da urede park, trg ili ulicu u kojoj je priredba održana.

Sušenje veša samo sa dvorišne strane

Ispisivanju fasada grafitima na put bi trebalo da stanu komunalni policajci. Oni će odsad biti zaduženi i za kažnjavanje ukoliko domaćice okače veš na štrik pored prozora do ulice, prostru posteljinu preko simsa da se provetri ili okače tepih na ogradu balkona.

-----------------------------------------------------------------------

Kazne za ogrešenje o komunalni red

Građani             2.500 – 75.000*

Preduzetnici 5.000 – 250.000

Pravna lica     50.000 – 1.000.000

*u dinarima

D. J. S. – D. M.

objavljeno: 14.05.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.