Opservatorija napunila 123 leta

Izvor: Glas javnosti, 10.Apr.2010, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opservatorija napunila 123 leta

- Dragi korisnici, molimo vas da za međunarodne pozive birate 00 umesto 99 - čulo se iz slušalice telefona. Potom isti tekst, ovaj put na engleskom. Mi smo samo želeli da čestitamo našim astronomima 123. rođendan opservatorije. A čuli smo automatsku sekretaricu. - Kakve to sad međunarodne pozive kad se opservatorija nalazi samo 10 minuta od centra grada, zapitali smo se posle dvadesetak bezuspešnih pokušaja da preko raznih telefona stupimo u kontakt sa nekim iz ove naučne ustanove. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

[ antrfile ]Sledi selidba opservatorije Mi smo preduzeli korake koji su u završnoj fazi da astronomsku stanicu izmestimo na planinu Zvezdara nazvana po opservatorijiMnogi žitelji beogradske opštine Zvezdara ne znaju kako je njihov kraj dobio ime.  Sadašnja zgrada Opservatorije je izgrađena pre skoro 80 godina, a njeno otvaranje, 1932. dočekano je sa velikim ponosom naroda i velikim ambicijama naučnika. Kompleks zgrada opservatorije predstavlja primer rane moderne arhitekture u Srbiji. Projekat je obišao mnoge međunarodne izložbe, a svom autoru, Janu Duboviju, doneo titulu doktora nauka.Prozvali su je Zvezdarnica, a kasnije će i čitavo područje dobiti naziv Zvezdara. Do tada se ovaj beogradski kraj zvao Veliki Vračar.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.