OTROVNI FENOL MEĐU STUDENTIMA

Izvor: Kurir, 05.Maj.2011, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTROVNI FENOL MEĐU STUDENTIMA

Na Fizičkom fakultetu u Beogradu, oko 11.30 sati, pukla je boca iz koje se izlilo 25 litara hemijskog otpada u kojem je bio određeni procenat toksičnog fenola. Zgrada odmah evakuisana, a naknadno se ispostavilo da je izlivena količina fenola bezopasna za čoveka

BEOGRAD - Otrovni fenol na fakultetu!

Na Fizičkom fakultetu u Beogradu, danas oko 11.30 sati, pukla je boca iz koje se izlilo 25 litara hemijskog otpada u kojem je bio određeni procenat toksičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << fenola. Studenti su evakuisani, a povređenih nije bilo. Ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje utvrdile su da je izlivena količina fenola bezopasna za čoveka.

Sanja Kosanović Žugić, načelnica Uprave za vanredne situacije grada Beograda, kaže da je staklena boca pukla u podrumskim prostorijama, pored kafića.

- Nakon dobijene dojave u 11.38 sati naše ekipe izašle su na lice mesta. Utvrđeno je da je nakon čišćenja u podrumu razbijena staklena boca iz koje se izlilo oko 25 litara rastvora fenola. Određenom količinom natrijum hidroksida neutralisan je fenol - kaže Kosanović Žugić. Ekipe Zavoda za javno zdravlje izlazile su na teren kako bi se utvrdilo da li je izlivanje štetno po ljude.

Tragediju je sprečio domar Dragan Mirić, koji je prvi osetio neobičan miris i alrmirao nadležne ekipe.

- Pitao sam vlasnika kluba da nisu nešto prosuli, ali su rekli da nisu. Utvrđeno je, međutim, da su radnici čistili šut iz podruma, a nečijom nepažnjom razbijena je boca. Profesori hemije napravili su rastvor, koji sam potom prosuo po izlivenom fenolu. Ubrzo su stigle i vatrogasne ekipe - priča domar.

Fenol može da izazove smrt

Sanja Kosanović Žugić izjavila je da je fenol toksična hemijska supstanca i da u čvrstom stanju može da izazove trenutnu smrt.

- U ovom slučaju reč je o razblaženom fenolu tako da ne bi trebalo da ima ozbiljnije posledice - objašnjava načelnica Uprave za vanredne situacije.

Boca na fakultetu više od 10 godina

Ljubiša Zeković, dekan Fizičkog fakulteta, rekao je da niko od zaposlenih nije znao da je boca sa fenolom u podrumu.

- Najverovatnije je ostala iz vremena kad je na ovom mestu bila Viša pedagoška škola - kaže dekan Fizičkog fakulteta.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.