Nikolić: Da obezbedimo bolji život

Izvor: Studio B, 09.Maj.2013, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Da obezbedimo bolji život

U Srbiji je polaganjem venaca i odavanjem počasti borcima protiv fašizma obeležen 9. maj - Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Nikolić je odao počast pobednicima u Drugom svetskom ratu, a u spomen knjigu upisao:

"Ako ste vi mogli da savladate beskrupuloznu vojsku Hitlerove Nemačke, možemo i mi da obezbedimo bolji život onima za čiju slobodu ste >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dali život. Trebalo bi da svako ko u Srbiji odlučuje o državi i narodu svoje poslove obavlja pogleda uprtog u Avalu i spomenik koji je posvećen vama. Slava vam i hvala."

Na vencu koji je položio predsednik Srbije piše: "U slavu pobede nad fašizmom, predsednik Srbije Tomislav Nikolić".

Nikolića je na Avali dočekala svečana garda Vojske Srbije i vojni orkestar.

Građanima Srbije i veteranima Drugog svetskog rata Dan pobede nad fašizmom čestitao je predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, poručivši da nas taj datum obavezuje da učinimo sve da osiguramo mirnu i bezbednu budućnost Srbije.

Dačić je u čestitki naveo da se danas obeležava jedan od najsvetlijih datuma svetske istorije, kada je zaustavljen fašizam i masovno uništavanje širom sveta.

"Danas odajemo počast svima koji su svoje živote ugradili u temelje slobode Srbije i Evrope", istakao je premijer.

Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana pobede održana je na Groblju oslobodilaca Beograda, a predvodio ju je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.

Uz vojne i državne počasti, vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Republičkog odbora SUBNOR-a, Grada Beograda, kao i ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana, Francuske, SAD i Velike Britanije u Srbiji.

Na tom groblju je sahranjeno 1395 boraca Narodooslobodilačke vojske Jugoslavije i 818 boraca Crvene armije, a ministar Obradović je tom prilikom naveo da je Dan pobede prilika da se setimo da je Srbija, tada kao deo Jugoslavije, učestvovala u borbi protiv najvećeg zla 20. veka - fašizma.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić rekao je da Beograd i Srbija danas obeležavaju Dan pobede koji je tačka susreta naše prošlosti i naše budućnosti.

Juče je sa Savske terase na Kalemegdanu, povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, izvršena počasna artiljerijska paljba, koju su sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa izvršili pripadnici Vojske Srbije.

Povodom Dana pobede, Ženska parlamentarna mreža poručila je da ulaže napore u borbi da žene više nikada ne budu žrtve i da se radi na poboljšannju položaja i kvaliteta života žena Srbije.

Polaganjem venaca i cveća na Spomenik partizanima u Aleji nosilaca "Partizanske spomenice" na Gradskom groblju i Spomen kosturnicu 1.170 poginuli oficira i boraca Crvene Armije, koji su učestvovali u oslobađanju tog dela Srbije, u Jagodini je obeležen 9. maj Dan pobede nad fašizmom.

Ispred Ruske Federacije venac je položio prvi sekretar ruske ambasade u Beogradu Aleksandar Gusov, a počast su odale i delegacije boraca iz Drugog svetskog rata, Skupštine grada i učesnika ratova 1990.- 1999. godine, Rusko-srpski odred za humanitarno razminiranje Agencije "Emericon", kulturno umetnicki ansambl Lenjinskgradskie oblasti grada Sankt Peterburga...

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležen je i u Kruševcu, gde su na Spomenik ruskom vojniku vence položili gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić i njegov zamenik Siniša Maksimović, pripadnici Vojske Srbije, garnizona Kruševac i predstavnici Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR).

Dan pobede nad fašizmom - 9. maj obeležava se u sećanje na isti dan 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Izvor: DANuBeogradu.rs, 09.Maj.2013

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić položio je danas venac na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom. – Ovaj dan je važan datum za našu državu i narod. Za nas, kao narod koji je podneo najveće žrtve .. Pročitaj višeThe post Obeležen Dan...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.