Izvor: Politika, 19.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamata teče kao voda

Bojan Stanojević, gradski menadžer, tvrdi da grad zbog nepovlačenja kredita uopšte nije imao finansijski gubitak Oko pola miliona evra plaćeno je proteklih pet godina iz gradske kase samo za servisiranje kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, iako odobrenih dvadeset miliona evra Grad nije ni potrošio. Birokratska sporenja i imovinski problemi, ne samo što su uticali da izgradnja fabrike vode "Makiš dva" još nije počela, već je grad od 21. jula 2001. godine morao da za takozvano >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "rezervisanje" kredita EBRD-u godišnje plaća kamatu od 0,5 odsto, odnosno 100.000 evra. Međutim, Bojan Stanojević, gradski menadžer, tvrdi da grad zbog nepovlačenja kredita uopšte nije imao finansijski gubitak.

– Potrošili smo oko tri miliona evra od ukupne sume kredita, a ostatak novca nas čeka. Nismo imali finansijsku štetu, jer da smo novac povukli ranije plaćali bismo redovnu kamatu koja je bila 5,3 odsto, a sada je između 4,5 i pet odsto. Ovako smo za servisiranje pozajmice plaćali nekoliko godina kamatu od 0,5 odsto godišnje, a kada uzmemo ceo iznos plaćaćemo punu kamatu i to manji broj godina, jer je rok za otplatu ostao isti – 2015. godina. Jedina šteta je što je izgubljeno vreme, odnosno što fabrika još nije sagrađena – objašnjava Stanojević.

Ipak, gradski menadžer najavljuje da pripremni radovi za izgradnju fabrike vode "Makiš 2" počinju krajem ove godine, a da je početak izgradnje planiran za mart ili april 2007. godine. I Milan Miljević, državni sekretar za kapitalne investicije kaže da je pri kraju administrativno-tehnička procedura za izgradnju ovog važnog postrojenja.

– Preostala je još prijava za početak radova, jer je proteklih meseci ovaj projekat odobren od Republičke revizione komisije, urađen je akt o urbanističkim uslovima i izdata je građevinska dozvola – kaže Miljević zadužen u nadležnom ministarstvu za građevinu.

Premda se kao jedan od uzroka za kašnjenje izgradnje "Makiša 2" u javnosti navodila i loša saradnja između republičkih i gradskih vlasti, državni sekretar za kapitalne investicije tvrdi da procedura dobijanja građevinske dozvole nije mogla da bude brža.

– Smatram da je rok od šest meseci od usvajanja revizione komisije do podnošenja glavnog projekat izuzetno brz. Doduše, pre toga je bilo poprilično polemika na revizionoj komisiji, ali to smo uspeli da prevaziđemo u februaru – objašnjava Milan Miljević.

Na odlaganje izgradnje u Makiškom polju, prema rečima Bojana Stanojevića, znatno su uticali i imovinsko-pravni problemi.

– Nerešeni imovinsko-pravni odnosi bili su najveći problem, jer su na toj lokaciji parcele nacionalizovane šezdesetih godina ali toga nije bilo u knjigama. Ipak, sada je sve rešeno, tako da smo završili pretkvalifikacije za izvođača radova i na tenderu će se nadmetati sedam firmi. Do kraja godine biće završen izbor izvođača radova, počinju pripremni radovi, a na proleće izgradnja – kaže Stanojević.

Fabrika vode "Makiš 2" biće izgrađena tik uz postojeću na Makiškom polju, i prema planovima izgradnja će trajati 660 dana.

Nova fabrika obezbediće dodatnih 2.000 litara vode u sekundi, a posao isporuke procesne opreme i projektovanje fabrike dobila je izraelska kompanija "J. V. Tahal konsalting inžinirs".

--------------------------------------------------------------------------

Veći pritisak u predgrađu

Puštanjem u rad "Makiša 2" trebalo bi da bude u potpunosti rešen problem vodosnabdevanja stanovnika Kaluđerice, Grocke, Vinče, Sopota, podavalskih sela, kao i oko putnih pravaca ka Mladenovcu. Ta značajna količina vode omogićiće da budu ukinuta postrojenja sa zastarelom tehnologijom prečišćavanja rečne vode u Vinči i na Belim vodama. Osim toga, trećina vode pokrivaće nestašice izazvane eventualnim padom vodostaja u reci Savi, druga trećina vode rešiće problem snabdevanja visokih tačaka u gradu, a preostala trećina predstavljaće rezervu vode, koju zasad "Beogradski vodovod" nije mogao da ostvari.

Nenad Radičević

[objavljeno: 19.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.