Izvor: Politika, 05.Maj.2015, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KUD „Branko Radičević” večiti podstanar

Prošlo je 17 godina otkako ovo društvo radi u „izgnanstvu” jer im se u prostorije kod Zemunske pijace uselila biblioteka

Osam puta mesečno iz Evangeličke crkve u Zemunu dopire dečja graja, ori se harmonika, odzvanjaju plesni koraci mališana dok vredno uvežbavaju koreografije iz Vojvodine, južne, zapadne i istočne Srbije... U centralnom holu nekadašnjeg verskog objekta, oko 120 članova KUD „Branko Radičević” okuplja se više od 12 godina. Iz svojih prostorija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Ulici Petra Zrinjskog u Zemunu na prečac su iseljeni pre 17 godina. Pre nego što su stigli u Tošin bunar, seljakali su se pet godina. Najpre su bili u Elektrotehničkoj, pa u Osnovnoj školi „Sava Sirogojno”, a potom i u Zemunskoj gimnaziji.

– Tadašnja vlast nas je 1998. bukvalno isterala na ulicu. U naše prostorije uselila se biblioteka, koja je tu i danas. Žalili smo se svima, jer su prostorije kod Zemunske pijace namenski izgrađene za KUD, a opština Zemun ih je renovirala 1977. godine. I nikom ništa – podseća Marko Milićević, tehnički sekretar društva.

Sa članarinom od 2.000 dinara mesečno, kažu u rukovodstvu „Radičevića”, sve teže može da se spoji kraj s krajem.

– U crkvi je prilično hladno, zagrevamo se pomoću kalorifera. Zato struju mesečno plaćamo oko 50.000 dinara. Sem toga, društvo već dve godine duguje Teatru „Madlenijanum” oko 100.000 dinara za zakup sale. Imali smo još jedan peh, jer su nas organizatori turneje po Španiji žestoko prevarili. Kad smo stigli na lokaciju, saznali smo da osoba koja je u naše ime sve ugovorila uopšte nije ni zakazala koncerte. Pošto smo već doputovali, ostali smo dužni auto-prevozniku oko 100.000 dinara, a nastupa nije ni bilo – objašnjava Milan Petrović, direktor KUD „Branko Radičević”.

I pored svih nedaća, tim iz Zemuna vredno radi. Za sada imaju zakazan nastup 1. juna u Studentskom gradu, a na leto ih čekaju dva koncerta – na Zemunskom trgu i Gardošu.

-----------------------------------------------------------

Četrdeset autentičnih koreografija

Društvo je osnovano 31. maja 1921. godine pod nazivom KUD „Sloga”. Posle 42 godine postojanja, promenili su ime u „Branko Radičević”. Nosioci su brojnih priznanja: Oktobarske nagrade, Zlatnog beočuga, Nagrade Matice iseljenika Srbije, Zlatne plakete Saveza amatera Srbije… Kroz KUD je prošlo oko 6.000 članova, a među najpoznatijima su Merima Njegomir, Leo Martin i hor „Viva voks”… Kad su „izbačeni” iz svojih prostorija pokraden im je i veliki broj kostima, kako kažu u KUD-u, ukupne vrednosti oko pola miliona maraka. Tehnički sekretar kaže da sada raspolažu nošnjama za jedan dobar koncert i da imaju više od 40 autentičnih koreografija.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.