Grejanje im poskupelo 60 osto

Izvor: Glas javnosti, 10.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grejanje im poskupelo 60 osto

Beograđane koji imaju svoje merače za toplotnu energiju, njih 249, krajem septembra "kao grom iz vedrog neba" pogodila je vest da im je grejanje poskupelo za čak 62 odsto! Našoj redakciji javili su se korisnici merača koji su nedavnim poskupljenjem ostali zatečeni kada su dobili obračune za naplatu potrošnje. Naime, kako objašnjavaju, na poslednjoj uplatnici razlika u ceni prevazilazi usvojenih osam odsto.

- Bio sam van sebe kada sam dobio račun. U prvi mah sam mislio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << neka greška pa sam se obratio nadležnima. Međutim, ne trepnuvši rekli su mi da je nastupilo poskupljenje veće od 60 odsto. Ne znam zbog čega o tome nisu obavestili javnost - objašnjava nam jedan od nezadovoljnih građana.

S druge strane, u "Beoelektranama" objašnjavaju da su korisnici i vlasnici tih stanova, kojima se naplaćuje grejanje po utrošenoj toplotnoj energiji, za istu količinu potrošene energije plaćali značajno manje iznose od ostalih 300.000 korisnika koji grejanje plaćaju po metru kvadratnom.

 - Preciznije, vlasnik prostora od 50 metara kvadratnih kome je isporučena toplotna energija naplaćivana po kilovat satu, dobijao je značajno manji račun, nego korisnik kome se toplotna energija naplaćivala po metru kvadratnom, čak iako je mesečna potrošnja u kilovat satima bila ista. Tako se dešava da 300.000 korisnika, koji su grejanje plaćali po metru kvadratnom, subvencionišu 249 potrošača koji su plaćali po potrošenom kilovat satu - objašnjavaju u "Beoelektranama", dodajući da je obaveza obaveštavanja građana bila u nadležnosti Skupštine grada koja je usvojila odluku o povećanju cene toplotne energije.

Podsećamo, krajem septembra, na predlog upravnog odbora "Beogradskih elektrana", Skupština grada povisila je cenu isporuke toplotne energije za osam odsto. Tako da je cena grejanja za stambeni prostor sa 43.82 dinara po metru kvadratnom korigovana na 47.33 dinara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.