Izvor: Blic, 09.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decu preselili u pomoćne prostorije

Mališani iz vrtića „Mila Jevtović", koji je godinu dana zatvoren zbog renoviranja, juče su po treći put promenili obdanište. Smešteni su u adaptirane ali neadekvatne prostorije za njihov boravak i tamo će biti dok se ne obnovi vrtić u kojem radovi još nisu počeli jer nikako da se reši pitanje papirologije. U opštini Voždovac kažu da je dokumentacija za izdavanje dozvole za početak radova nepotpuna, dok u predškolskoj ustanovi tvrde da su sve papire predali.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Ispod obdaništa „Dečja radost" u visini okolnih garaža, u tri sobice (ukupno 15 kvadrata) smešteno je dvadesetak predškolaca. Ranije su se ove prostorije koristile kao kuhinja i ostava, a sada u jednoj sobi mališani jedu i uče, u drugoj se presvlače, a u trećoj se igraju. Kako neki automobil uđe ili izađe iz garaže, tako se sobe napune smogom, jer su prozori okrenuti ka parkingu. Parking je ujedno i jedino mesto gde deca mogu da se izvedu, jer dvorište koriste jaslene grupe.

- Mislim da je ovde nekada bila garaža od koje su napravili kuhinju za obdanište. Hranu im spuštaju „odozgo" liftom koji je u katastrofalnom stanju, a najgore je što imaju samo jednu wc šolju i jedan lavabo za celu grupu - kaže Goran Milenković, roditelj male Sofije čiji je matični vrtić zatvoren od oktobra prošle godine radi renoviranja. Radovi još nisu ni počeli, a Sofija i drugari su promenili već tri vrtića. Trenutno su, kako kaže Milenković, u najgorem.

U Sekretarijatu za dečiju zaštitu kažu da je na tenderu izabran izvođač radova, da je krajem juna podnet zahtev za prijavu radova opštini Voždovac i da se od tada čeka dozvola za

početak renoviranja.

Prema rečima predsednika Opštine Gorana Lukačevića još se ne zna kada će početi radovi, jer nije predata adek-

vatna dokumentacija.

Sa druge strane, Snežana Nikić direktor PU „Čika Jova Zmaj", kojoj pripada sporni vrtić, tvrdi da je Ustanova predala svu potrebnu dokumentaciju.

- Imamo napismeno da smo predali sve što je Sekretarijat tražio od nas, pa čak i arhivski materijal o objektu. Od juna se čeka na Opštinski „amin" da bi počeli radovi koji bi inače trajali 60 do 90 dana. Za to vreme je sve moglo da bude završeno i da se deca vrate u svoj vrtić, a za ovih godinu dana mogli su potpuno novi objekat da izgrade - priča Nikić i dodaje da su roditelji apsolutno u pravu što se bune i da je juče uputila dopis predsedniku Opštine da se sastanu.

- Deca ne smeju da trpe pa čak i da su nerešeni imovinsko - pravni odnosi kako se priča - naglašava Nikić.

Dakle, negde je zakočilo. Očigledno će problem moći da reši samo gradonačelnik Beograda Dragan Đilas koji je preksinoć u „Utisku nedelje" to i obećao.

Roditeljski sastanak zakazan za sredu

Očajni zbog prostorija u kojima su njihova deca smeštena do daljnjeg, roditelji su zakazali sastanak sutra u 16 sati u novom dečijem „dvorištu".

- Ove prostorije su za stvari, a ne za decu! Održaćemo roditeljski sastanak i, ako treba, svi zajedno ćemo otići kod gradonačelnika - kaže Milenković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.