Botanička bašta otvorena za posetioce

Izvor: Studio B, 03.Okt.2014, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Botanička bašta otvorena za posetioce

Botanička bašta „Jevremovac" i veliki staklenik u njoj rekonstruisani su zahvaljujući sredstvima Evropske unije i republike i od subote su ponovo otvoreni za građane.

Objekat su u petak svečano otvorili šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Staklenik je originalno sagrađen 1892. godine i tada je, kao i danas, bilo reči o donaciji. Naime, kralj Milan poklonio je imanje svog dede Jevrema >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da bude prostor za botaničku baštu. Po njemu je i dobila naziv.

U rekonstrukciju staklenika Evropska unija je uložila 1,4 miliona evra, dok je u rekonstrukciju otvorenog prostora republika uložila oko 70 miliona dinara. Tokom radova sačuvana je njegova autentičnost. Botanička bašta se prostire na površini od oko pet hektara, gde se na otvorenom prostoru nalazi preko 350 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih biljaka, a ukupan biljni fond danas čini više od 1.500 drveta, žbunja i zeljastih biljaka.

Današnjom svečanošću obeleženo je i nekoliko jubileja - 125 godina od osnivanja Botaničke bašte „Jevremovac", 140 godina od osnivanja prve kraljevske botaničke bašte u Srbiji i 200 godina od rođenja Josifa Pančića - osnivača i prvog upravnika kraljevske botaničke bašte.

„Jevremovac" je otvoren za građane svakog dana od 9 do 17 časova.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.