Vojska razvija novi dron

Izvor: Autoportal.rs, 22.Feb.2015, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska razvija novi dron

Dronovi se danas koriste u razne svrhe; za dostavljanje malih paketa, za snimanje panoramskih snimaka ili za svrhe fotografisanja nepristupačnih mesta. Ali ne treba zaboraviti da je ovu napravu razvila vojska i da je njena prvobitna namera bila druge prirode.

Prvi dron konstruisan je znatno ranije nego što smo to mi mogli da saznamo kroz njegovu komercijalnu upotrebu. Razvila ga je vojska koja i dalje radi na unapređenju ovog sistema, za njihove svrhe, nadzora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Autoportal.rs << O tome se naravno ne zna mnogo jer se uvek radi o nekim tajnim projektima.

Poslednji u nizu nije toliko strogo čuvana tajna. Istraživači sa univerziteta "Stamford" iz Konetikuta došli su na ideju kreiranja drona amfibije. Njega trenutno testiraju marinci SAD-a a dron prečnika 182cm ravijan je sedam godina.

Ova "robot-lopta" može da pliva po vodi brzinom od 6 kilometara na sat a kada se nađe na suvom može da se kreće brzinom i do 32 kilometara na sat. Dron ima dve kamere koje funcionišu nezavisno a ravnotežu i koordinaciju održavaju stabilizatori.

Nastavak na Autoportal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Autoportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Autoportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.