Toyota prodala 4,6 miliona hibrida

Izvor: B92, 15.Nov.2012, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toyota prodala 4,6 miliona hibrida

Iako automobilima na hibridni pogon svojevremeno nije predviđana svetla budućnost, dosadašnji Toyotini prodajni rezultata ove vrste vozila demantuju takve tvrdnje. Otkako je 1997. godine predstavila svoj prvi model sa hibridnim pogonskim sistemom, japanska kompanija je širom sveta kupcima isporučila 4,6 miliona ovih vozila.

Toyota Motor Corporation saopštila je i da je prodaja hibridnih vozila ove kompanije u Japanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počevši od 1997. godine, dosegla 2,04 miliona primeraka, zaključno sa 31. oktobrom 2012. Na svetskom nivou, od početka godine, pa do kraja oktobra, prodato je 1,02 miliona vozila na hibridni pogon.

Ovi brojevi rezultat su višegodišnjih napora koje je Toyota preduzimala na promociji masovne upotrebe hibridnih vozila. Sve je počelo u avgustu 1997, kada je u Japanu predstavljen Coaster Hybrid EV, benzinsko-električni minibus, dok je u decembru iste godine premijeru imao prvi masovno proizveden hibridni automobil na svetu – Prius.

Prodaja Priusa u Severnoj Americi, Evropi i drugim tržištima je počela 2000. godine. Druga generacija Priusa je predstavljena 2003, a treća 2009. godine.

Toyota je proširila svoj hibridni asortiman, pa on sada uključuje kombije, SUV vozila, limuzine sa pogonom na zadnje točkove i kompaktne hečbek modele. Zaključno sa oktobrom 2012, Toyota (uključujući i Lexus) nudi 19 hibridnih putničkih modela i jedno „plug-in“ hibridno vozilo u približno 80 zemalja i regiona širom sveta.

Samo u Japanu proizvodi se 15 hibridnih putničkih modela i jedan „plug-in“ hibrid. Na svetskom nivou, Toyota ima ambiciozne planove da uvede 20 novih hibridnih modela do kraja 2015, kao i da proširi tržište na kom se prodaju ovi modeli.

Prema Toyotinoj računici, zaključno sa 31. oktobrom 2012, hibridna vozila ove kompanije su od 1997. smanjila CO2 emisije, koje su glavni uzročnik klimatskih promena, za približno 30 miliona tona u svetu, ako se nivo emisija poredi za benzinskom vozilima slične veličine i voznih performansi.

Osim toga, Toyota procenjuje da su hibridna vozila na svetskom nivou uštedela oko 11 milijardi litara benzina, u poređenju sa potrošnjom benzinskih vozila slične veličine.

Toyota smatra da je hibridna tehnologija koja omogućava korišćenje različitih vrsta goriva jedna od ključnih ekoloških mera za 21. vek. U toj kompaniji kažu da osim što će u budućnosti razvijati i druge tipove ekoloških automobila, Toyota će nastaviti da povećava performanse hibridnih vozila i proširuje njihov asortiman, u isto vreme smanjujući troškove kako bi ova vozila bila dostupna što širem krugu kupaca.

Pročitajte o promociji novih Toyotinih hibridnih modela u Srbiji.

Vozili smo: Toyota Yaris Hybrid.

Vozili smo: Lexus GS 450h.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Više od milion Toyota automobila ima ozbiljan defekt

Izvor: Vostok.rs, 15.Nov.2012

15.11.2012. -..Japanska automobilska gigantska kompanija Toyota, objavila je poziv na remont rekordnog broja automobila u istoriji – skoro 3 miliona automobila, koji su prodati unutar države i u inostranstvu...Unutar države se poziva na 1,52 miliona automobila koji su prodati od avgusta 2000. godine...

Nastavak na Vostok.rs...

Toyotini hibridi sve traženiji

Izvor: Story, 15.Nov.2012

Toyota Motor Corporation saopštava da je kumulativna prodaja hibridnih vozila ove kompanije u Japanu dosegla 2,04 miliona primeraka, zaključno sa 31. oktobrom ove godine. Na svetskom nivou, kumulativna prodaja Toyotinih hibridnih vozila (prvi put uvedenih 1997.) je sada dosegla 4,60 miliona vozila,...

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.