Izvor: Blic, 12.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šou u automobilskoj prestonici

Šou u automobilskoj prestonici

Skoro svaki veći, a i neki manji, grad u SAD ima svoj automobilski šou, a većina njih održava se tokom zime. Samo u januaru ima petnaestak sajmova, a isto toliko i u februaru i u martu. Ubedljivo najpoznatiji, najveći i praktično jedini među njima o kojem se priča u celom svetu održava se u prestonici američke auto industrije - Detroitu, a počinje danas. To je i jedna od najvećih automobilskih izložbi na svetu, na kojoj će svoje novitete >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do 21. januara prikazivati svi koji na američkom tržištu nešto znače, a to su uglavnom proizvođači iz SAD, Japana i Nemačke.

Najviše pažnje privlače prototipovi od kojih većina dolazi sa domaćeg terena. 'Kadilak' je, najavljujući svoju stogodišnjicu, napravio 'sien' (na španskom 100), luksuzni i brzi dvosed sa centralno smeštenim motorom od 12 cilindara i čak 7,5 litara i 750 konja. I ostali ogranci 'Dženeral motorsa' su eksperimentisali, tako da 'Pontijak' izlaže atraktivni mali roudster 'solstis', a 'Ševrolet' veliki kabriolet 'bel er', inspirisan istoimenim modelom iz pedesetih godina. Negujući američku ljubav prema pik-apovima i svoju uspešnu tradiciju, 'Ford' izlaže masivni prototip 'tonka', a uz njega i reinkarnaciju trkačkog 'GT 40'. 'Krajsler' izlaže savremeni luksuzni karavan 'pacifika' koji uskoro ulazi u proizvodnju, a terenski ogranak 'Džip' najavljuje budućnost eksperimentalnim modelom 'kompas'.

Nekoliko zanimljivih premijera dolazi iz Evrope. 'Sabov' prototip '9-3X' je prvi terenac ove marke. Kod japanskih marki ovog puta su brojniji serijski modeli, a od prototipova tu su na primer 'nisan kuest', i veoma zanimljivi 'micubiši SUP kabriolet' sa zanimljivim detaljima kao što su torbe ugrađene u vrata i rezervoar sa vodom za tuširanje. V. L.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.