Ko sve može da vozi autobus?

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 09:21

Ko sve može da vozi autobus?

Usvojene su nove izmene zakona, navodi bizportal.

Vozačku dozvolu za kategoriju C i C1 (kamione) i D i D1 (autobuse) moći će da dobiju i oni vozači koji imaju samo probnu dozvolu za automobil (kategorija B), predviđeno je izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja koje je Vlada Srbije usvojila.

Do sada su dozvolu za upravljenje autobusima mogli da dobiju samo vozači koji su imali dokument za C1 (kamioni od 3,5 do 7,5 tona) najmanje dve godine.

To znači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su morali prvo da polože za automobil, da im prođe period probe, godinu dana za srednjoškolce koji se školuju za vozače i dve ili više godina za ostale, da onda polažu za C i da tek nakon dve godine dobiju mogućnost da voze autobus.

Izmenama zakona je predviđeno i da ograničenja koja se odnose na vozače sa probnom dozvolom ne važe za vozače Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije i službi bezbednosti.

Vozači koji imaju probnu dozvolu ne smeju da voze između 23.00 i 6.00, ne smeju da upravljaju vozilom čiji je motor jači od 80kW (108 konjskih snaga), moraju da se kreću brzinom koja je 90 odsto od dozvoljene brzine i najviše 110 kilometara na čas na autoputu i 90 kilometara na čas na motoputu.

Takođe, osim što ne smeju da razgovaraju telefonom za vreme vožnje, ne smeju ni da koriste druge uređaje za komunikaciju koji ne zahtevaju korišćenje ruku, kao što je blutut povezivanje automobila i telefona.

Razlog za olakšane uslove za dobijanje dozvola za kamione i autobuse je što postoji konstantan nedostatak kvalifikovanih kadrova, piše u obrazloženju zakona. Takođe, prosečna starost vozača je blizu 55 godina jer se veliki broj mladih profesionalnih vozača opredeljuje za rad u drugim zemljama, gde takođe postoji potreba za ovim kadrom, a uslovi su znatno povoljniji, navela je Nova ekonomija.

Problem postoji i u prevozu putnika i robe, a naročito je postao značajan od početka 2019. godine kada je postalo izvesno da će vozači moći lakše da odlaze u zemlje u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.