Finci priskočili u pomoć Mercedesu

Izvor: B92, 21.Feb.2017, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finci priskočili u pomoć Mercedesu

Jedna od nekoliko fabrika u svetu koje ne pripadaju vlasniku Mercedesa, nemačkom Daimleru, a u kojima se izrađuju automobili sa "trokrakom zvezdom" nalazi se na severu Evrope, u Finskoj.

Finska kompanija Valmet započela je u svojoj fabrici Uusikaupunki proizvodnju Mercedesa GLC. Ovaj model nije prvi Mercedes koji se izrađuje u Finskoj, s obzirom da se od 2013. tamo proizvodi i A klasa. Sada će se tom kompaktnom automobilu pridružiti novi SUV, koji je u gami Mercedesa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nasledio nekadašnji GLK.

Nemački Daimler odlučio je da sklapanje modela GLC poveri Fincima kako bi povećao kapacitete i zadovoljio rastuću tražnju za ovim SUV vozilom, koje se primarno proizvodi u fabrici u Bremenu.

Inače, Valmet nije jedina kompanija koja izrađuje vozila po ugovoru za Daimler. Tako se, na primer, Mercedes G klase proizvodi u Austriji, u pogonima Magna Steyr, gde su se ranije proizvodili i modeli E i M klase. Mercedes R klase izrađivao se u fabrici kompanije AM General u Sjedinjenim Državama, dok se Mercedes CLK sklapao u fabrici firme Karmann u Nemačkoj.

.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.