Britanci grade fabriku baterija

Izvor: B92, 06.Feb.2022, 18:08

Britanci grade fabriku baterija

Britanski startap Britishvolt je objavio da je obezbedio prvih 1.7 milijardi funti za izgradnju gigafabrike baterija na prostoru Velike Britanije.

Najveći deo ulaganja dolazi od ulagača Trixtaxa i Abrdna, ali se u priču uključuje i britanska vlada sa 100 miliona funti ulaganja, i to kroz Automotive Transformation fond, piše Index.hr.

Britishvolt planira da izgradi ogromnu fabriku u Northumberlandu. Puni proizvodni kapacitet bi trebalo da postigne 2028. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada će zapošljavati 3.000 radnika uz još do 5.000 kooperanata, saznaje The Guardian. Pritom će prve baterije početi da sklapa tokom 2024. godine uz godišnji kapacitet proizvodnje od 30 GWh.

Prema zvaničnim procenama, to je trećina potreba koje će imati autoindustrija na Ostrvu ako zadrži aktuelni kapacitet proizvodnje. U punom kapacitetu se govori o 48 GWh snage, odnosno 300.000 setova baterija godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.