Izvor: B92, 09.Avg.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo korisnika "veba"

Beograd -- Srbija je po broju korisnika interneta u odnosu na broj stanovnika treća odpozadi u Evropi, kaže stručnjak za informatiku Slobodan Petrović

Petrović, koji je predsednik Skupštine Udruženja sudskih veštaka za informacione tehnologije, rekao je da se, prema podacima iz decembra 2007. godine, internet manje nego u Srbiji koristi jedino u Vatikanu i Ukrajini. On ukazuje da Srbija ima i veoma slab stepen zaštite "sajber prostora",

"U Ukrajini se povećava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broj korisnika interneta po stopi od 2.500 odsto, a kod nas od 250 do 300 odsto godišnje. To znači da ćemo se naći na pretposlednjem mestu u Evropi po broju stanovnika koji koriste internet", kazao je Petrović, navodeći da su Srbiju prošle godine prestigle Bosna i Hercegovina i Albanija.

On je ukazao da je zaštita u oblasti informacionih tehnologija slaba i da se u Srbiji o tome veoma retko priča, osim u slučajevima kada dođe do manjih incidenata.

"To što neko upadne na neki sajt i postavi zastavu ili postavi neki svoj tekst - to nije rezultat namere da se nanese ozbiljna šteta, već posledica dnevno-političkih događaja", ocenio je Petrović, komentarišući napad albanskih hakera na sajtove državnih institucija.

Prema njegovoj oceni, zanemaruje se problem zaštite podataka koji su daleko važniji i vredniji od računarske oprema.

"Reagujuemo tek kada se desi problem, ali do sada se niko nije bavio time koliko Srbija gubi što ne štiti sajber prostor", ukazao je on.

On je naveo da u Srbiji nema velikih afera vezanih za rušenje informacionih sistema ili krađu podataka, jer niko neće priznati da je otkrio neki tajni podatak.

Petrović je rekao i da se na prvom mestu mora posvetiti pažnja razvijanju svesti o potrebi zaštite i da najveću ulogu u tome treba da odigra država, a pre svega Vlada Srbije.

"Kad se državni funkcioneri slikaju, oni se slikaju, najčešće, pored računara ili laptopa. To je priznanje informacionim tehnologijama. Oni su obučeni kako se to koristi, ali ja postavljam pitanje: da li su obučeni kako se to štiti", zapitao je on.

On pozdravlja ideju da se svim poslanicima u Skupštini Srbije kupi laptop i navodi da ih u tom slučaju ne treba samo obučiti kako se laptop koristi, već i kako štititi državne podatke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.