Stanković i Kif obišli porodilište u Preševu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2015, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanković i Kif obišli porodilište u Preševu

Predsednik Koordinaciong tela za Prešsevo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković i ambsador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif oblišli su danas porodilište u Preševu, gde svakodnevno pomoć zatraže i trudnice koje stižu sa izbegličkim talasom iz zemalja Bliskog istoka.

Stanković i Kif su izrazili zadovoljstvo radom osoblja te zdrvstvene ustanove.

Britanski diplomata je odao priznanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i srpskim vlastima ali i građanima na odnosu prema izbeglicama rekavši da je to još jedan primer toplog i humanog odnosa građana Srbije prema izbeglica.

"Time sam veoma impresioniran", rekao je Kif.

Podsetio je da je Velika Britanija "prilimila oko 6000 uzbeglica iz Sirije" i istakao da povećani broj izbeglica sa ratom zahvaćenih područja predstavlja evropski problem.

"To je evropski problem u kome svaka evropska zemlja ima svoju ulogu i mislim da Srbija svoju ulogu igra veoma dobro ... i cenimo napore koje ulaže Srbija", rekao je on.

Stanković je rekao da sa je sa direktorom preševskog Doma zdravlja Mitatom Sahitijem razgovarao i o zbrinjavanju potencijanih porodiljama kao i o pomoći trudnicama koje stižu u izbegličkom talasu u Preševo.

Sahiti je podsetio da se opština Preševo već dve godine suočava sa izbeglciama i migrnatima i da je njihov broj od letos značajno povećan

"Sada je veći broja trudnica jer pokrivamo i Preševo i kamp u Miratovcu... javljaju se i telefonom i izlazimo na teren a ako treba prebacimo za Vranje ili Niš... do sada niko nije odbijen", rekao je on.

Sahiti je naveo i da tokom dvanestočasovnog svakodnevnog rada prime četiri do pet poziva za angžovanje.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući kancelarji UHNCR u Beogradu - obezbeđeni su lekovi i za trudnice kao i za bebe.

"Mi stojimo na usluzi i niko od njih nije vraćen i svi su dobili pomoć", rekao je Sahiti ocenviši da je Srbija na mnogo već iskušenjim nego Makedonija i Gračka odakle stiužu izbeglice.

On je dodao i da je " lako Grčima i Makedoncima da utovaraju ljude u voz" i da ih prebace do naše granice. Za sve koji stignu, kaže, obezbeđena je i hrana i medicinska pomoć.

Od 27. jula, kada je porodilsiste otvoreno, posle 27. godina, u njemu je rođeno dest beba - po pet dečaka i devojčica čiji su roditelji sa područja Preševa.

Sahiti je ocenio da će broj porođaja, koji na tom području godišnje ima više od 370 biti mnogo veći čime će se olakšati život ženama jer neće morati da putuju do Vranja, Nišsa, u Skoplje...

Porodilište, u čiju rekonstrukciji i nabavku opreme je ukupno uloženo oko 1,5 miliona evra je neprestalno otvoreno jer su angažovana četiri lekara iz Vranja koji pokrivaju noćnu smenu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.