Srpski naučnici prave revoluciju u snimanju zvuka

Izvor: Vesti-online.com, 28.Nov.2015, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski naučnici prave revoluciju u snimanju zvuka

Grupa naučnika sa Beogradskog univerziteta razvila je mikrofon na bazi grafena za koji se smatra da je znatno osetljivi od onih napravljenih od nikla.

Istraživači su stvorili vibrirajuću membranu – deo kondenzatora mikrofona koji pretvara zvuk u električni signal – od grafena, zahvaljujući kojoj je mikrofon bio osetljiviji za 12 decibela, u poređenju sa standardnim komercijalnim mikrofonima sa frekvencijom do 11 kiloherca.

- Želeli smo da pokažemo da grafen, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << uprkos tome što je nov materijal, ima potencijal za realnu primenu širom sveta - izjavio je Marko Spasenović, autor studije.

- Zbog svoje laganosti, visoke mehaničke čvrstoće i fleksibilnosti, grafen je ’kao stvoren’ za to da bude korišćen kao materijal za akustičnu membranu - dodao je.

Istraživači su takođe simulirali grafensku membranu debljine 300 slojeva, koja je pokazala potencijal za izvođenje u ultrazvučnom delu spektra.

Istraživanje je objavljeno u magazinu 2D Materials.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.