GODINU DANA IZOLACIJE NASA astronauti započeli eksperiment života na Marsu

Izvor: Blic, 29.Avg.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GODINU DANA IZOLACIJE NASA astronauti započeli eksperiment života na Marsu

Tim američke svemirske agencije NASA izolovan je u kupoli u blizini neaktivnog vulkana na Havajima. U pitanju je eksperiment u uslovima kakvi bi trebalo da vladaju na Marsu sa namerom da se ispita moguće naseljavanje crvene planete.

Izolacija će trajati godinu dana, što će biti najduži pokušaj takve vrste do sada, a šestočlani tim čine francuski astrobiolog, nemački fizičar i četiri Amerikanca - pilot, arhitekta, novinar i pedolog.

Oni će živeti u malom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prostoru ispod kupole, bez svežeg vazduha, sveže hrane i privatnosti, a izlazak van kupole biće moguć do 11 metara i zahtevaće skafander. Svako od njih će u svojoj sobi imati mali krevet za spavanje i sto.

Dok se drugi ekperimenti američke svemirske agencije baziraju na istraživanju tehničkih i naučnih izazova putovanja, ovim eksperimentom se ispituje ljudski element i problemi koji nastaju usled života u malom prostoru.

Stručnjaci procenjuju da bi misija na Crvenoj planeti mogla da počne za jednu do tri godine.

VIDEO> Ovako izgleda simulacija Marsa na Havajima

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.