Vikiliks objavio uputstva CIA za špijune

Izvor: Blic, 21.Dec.2014, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vikiliks" objavio uputstva CIA za špijune

"Vikiliks" je danas objavio dva dokumenta američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) sa savetima špijunima kako da zaštite svoj identitet upotrebom lažnih dokumenata prilikom prolaska preko međunarodnih granica.

"Vikiliks" navodi da dva dokumenta, koji datiraju iz 2011. i 2012. godine, nose oznaku poverljivo i "NOFORN" što znači da ne treba da se pokazuju savezničkim obaveštajnim agencijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
U dokumentima je navedeno nekoliko strategija za agente kako bi izbegli dodatne preglede na aerodromima i granicama.

"U jednom od incidenata tokom prolaska kroz evropski aerodrom, bezbednosni zvaničnici su odabrali agenta CIA za dodatni pregled. Mada nisu imali razlog za to, službenici su ga možda izabrali jer je bio previše ležerno obučen, a nosio je diplomatski pasoš", piše u jednom od dokumenata.

Posle pregleda u torbi agenta CIA pronađeni su tragovi eksploziva i uprkos ispitivanju, on se držao svog tajnog identiteta da je učestvovao u antiterorističkoj obuci u SAD i dozvoljeno mu je da nastavi put.

U svom saopštenju "Vikiliks" navodi da navedeni primer sa sobom nosi pitanje - "ukoliko su tragovi eksploziva objašnjeni navodnom obukom, šta je taj agent zaista radio prolazeći kroz aerodrom u Evropskoj uniji i zašto mu je dozvoljeno da nastavi put?"

Iz jednog od dokumenata CIA, pod nazivom "Pregled Šengena", vidi se da je CIA veoma zabrinuta jer evropske države uvode biometrijske bezbednosne mere za osobe sa američkim pasošom i da novi sistem predstavlja veliku pretnju po identitet ili, drugim rečima, sve je teže agentima da putuju sa lažnim dokumentima.

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž navodi da dokumenta pokazuju da CIA namerava da nastavi špijunažu u Evropi.

"CIA je, tokom administracije Džordža Buša, vršila otmice iz država EU, uključujući Italiju i Švedsku. Ova uputstva govore da i pod administracijom Baraka Obame CIA i dalje namerava da se ubacuje unutar granica EU i da vodi tajne operacije u članicama evropskog bloka", zaključuje Asanž.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.