Mitros počinje proizvodnju za izvoz u Rusiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2016, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitros počinje proizvodnju za izvoz u Rusiju

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da kompanija "Mitros" iz Sremske Mitrovice od ponedeljka počinje proizvodnju svinjskog mesa, namenjenu izvozu u Rusiju, a od polovine oktobra kreće sa proizvodnjom, koja će biti izvezena u Evropsku uniju.

Izvoz će početi čim se za to dobiju odgovarajuće dozvole, rekao je Nedimović.

On je, obilazeći ovu kompaniju, u kojoj je danas "Dan otvorenih vrata", odnosno otvorena je za posete, istakao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je to primer kako treba da izgleda prerađivačka industrija u Srbiji.

"Ovo je ono o čemu pričamo, prerađivačka industrija kao mesto gde se stvara dodatna vrednost. Interes ovog ministarstva je da se pravi dodatna vrednost, kao i novi kapaciteti na tržištu, ne smo u ovoj industriji nego i u voćarstvu itd", poručio je ministar.

On je rekao da se u "Mitrosu" dnevno preradi 800 komada svinja, a maksimalni kapacitet kojim se teži je 5.000 komada.

Kako je navedeno, do kraja septembra planirano je da u "Mitrosu" bude zaposleno 200 radnika.

Podizanje novih prerađivačkih kapaciteta u stočarstvu

Nedimović je najavio intenziviranje aktivnosti tog ministarstva u podizanju novih prerađivačkih kapaciteta u svinjarstvu, ali i u voćarstvu i povrtarstvu.

On je rekao novinarima da je to Mitros dobar primer za uspostavljanje saradnje sa kooperantima u preradi svinjskog mesa.

"Ako budu stavili kompletne kapacitete u funkciju, a trenutno dnevno prerađuju 800 komada svinja dnevno, a kapacitet im je 5.000, imaćemo potrebu na domaćem selu za svinjama", Nedimović.

On je napomenuo da to u ovom trenutku deluje kao naučna fantastika, istakavši da za nekoliko meseci ili eventualno godinu dana mora da postoje novi kapaciteti za proizvodnju i tovljenje svinja.

Nedimović je dodao da je ove godine Ministarstvo sa oko milijardu dinara subvencionisalo svinjarstvo i da je razvoj prerađivačkih kapaciteta neophodan i radi izvoza finalnih proizvoda koji imaju veću cenu.

"Biće to težak posao, ali na nama je da stvorimo uslove i da postojeće farme mogu da se modernizuju i da može da se proizvodi što više svinja", rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, Srbija trenutno izvozi 300 do 400 tona prerađenog goveđeg mesa, iako su postojeći kapaciteti 20 puta veći.

"Moramo da radimo na tome i, kao što je 'Mitros' dobar primer, povećamo i u drugim segmentima izvoz u oblasti stočarstva", rekao je on.

Nedimović je podsetio da se svinjsko mesto trenutno ne izvozi u Kinu i dodao da se trenutno pregovara kako bi taj problem bio rešen.

Do kraja godine ugovori sa 700 domaćih kooperanata

Direktor "Mitrosa" Ramo Adrović izjavio je da ta kompanija trenutno ima oko 100 domaćih kooperanata i da će do kraja godine biti potpisani ugovori sa njih 700, kao što je i planirano.

Ramović je agenciji Beta rekao da je broj kooperanata oko 100 jer se radi na tome da u "Mitrosu" što pre bude formiran reproduktivni centar iz koga će prasići biti davani kooperantima na tovljenje.

"Mi smo sada u fazi potpisivanja ugovora s kooperantima i to će se desiti do kraja 2016. godine, kada ćemo formirati svoj tim kooperanata kod kojih ćemo toviti naše prasiće i potom ih kasnije klati", rekao je Adrović.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mitros počinje proizvodnju za izvoz u Rusiju

Izvor: B92, 03.Sep.2016

Beograd -- Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da kompanija Mitros iz Sremske Mitrovice od ponedeljka počinje proizvodnju svinjskog mesa, namenjenu u Rusiju...Od polovine oktobra kompanija kreće sa proizvodnjom, koja će biti izvezena u Evropsku uniju...Izvoz će početi čim se za to...

Nastavak na B92...

MINISTAR NEDIMOVIĆ U MITROSU: Od ponedeljka kreće proizvodnja svinjetine za izvoz u Rusiju

Izvor: Kurir, 03.Sep.2016

...On je, obilazeći kompaniju "Mitros", u kojoj je danas "Dan otvorenih vrata", odnosno otvorena je za posete, istakao da je to primer kako treba da izgleda prerađivačka industrija u Srbiji.."Ovo je ono o čemu pričamo, prerađivačka industrija kao mesto gde se stvara dodatna vrednost Interes ovog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.