EU planira relociranje dodatnih 120.000 migranata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2015, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU planira relociranje dodatnih 120.000 migranata

Neimenovani zvaničnik EU saopštio je danas da plan Unije da relocira dodatnih 120.000 migranata širom 28 zemalja članica podrazumeva i premeštanje 54.000 migranata iz Mađarske, javio je AP.

Očekuje se da će poziv za dodatnu raspodelu migranata biti ključna tačka u obraćanju predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera evropskom parlamentu naredne srede.

Planiranih 120.000 migranata bi bili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << premešteni povrh onih 40.000 predviđenih proletošnjim planom Unije koji se sada smatra nedovoljnim.

Zvaničnik, koji je zatražio da ostane neimenovan, jer plan tek treba da bude objavljen, je rekao i kako se njime predviđa redistribuiranje 50.400 migranata iz Grčke 15.600 iz Italije.

Pusić: Možemo da zbrinemo 3.200 izbeglica

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas da je njena zemlja u stanju da zbrine 3.200 migranata i izbeglica, ali da je predlog o kvotama za raspodelu migranata u zemljama članicama EU i dalje pod znakom pitanja.

"Hrvatska bi bila u stanju zbrinuti 3.200 izbeglica, ali ta brojka nije tačna (...) broj koji je odlučen je 550, a sve ostalo u ovom

trenutku, bez obzira na govor koji će predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker održati, je vrlo pod znakom pitanja na nivou država članica", kazala je Pusić.

Ona je to izjavila novinarima po završetku prvog dela neformalnog sastanka šefova diplomatija zemalja EU u Luksemburgu.

Hrvatska, rekla je Pusić, po pitanju izbegličke krize "ima dosta visok stepen razumevanja, s obzirom na iskustvo s ljudima u izbeglištvu koje je Hrvatska prošla i koje su ljudi u Hrvatskoj prošli".

Dodala je i da Zagreb ima plan u slučaju da izbeglički talas krene prema Hrvatskoj.

Pusić je kazala da migranti žele u tačno određene zemlji i da im se azil ne može nametnuti.

"Postoji još jedan problem, a to je da većina izbeglica i tražitelja

azila ne želi ostati u većini država članica. Oni ne žele ostati u Mađarskoj ili Slovačkoj, oni žele u Nemačku, Švedsku, skandinavske zemlje i taj način računanja i računa je na neki način račun bez krčmara", kazala je Pusić.

Pusić smatra da se ovde radi o izbegličkoj, a ne migrantskoj krizi u Evropi, jer se ne radi o ljudima koji migriraju iz nekog svog izbora nego se u većini slučajeva radi o ljudima koji beže da bi spasili sopstveni život.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU planira da relocira dodatnih 120.000 migranata

Izvor: B92, 04.Sep.2015

Neimenovani zvaničnik EU saopštio je da plan Unije da relocira dodatnih 120.000 migranata širom 28 zemalja članica, javio je AP...To podrazumeva i premeštanje 54.000 migranata iz Mađarske, dodao je on...Očekuje se da će poziv za dodatnu raspodelu migranata biti ključna tačka u obraćanju predsednika...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.