DRI: Razne komisije troše novac građana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2016, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRI: Razne komisije troše novac građana

Stotine miliona dinara poreskih obveznika troši se na plaćanje različitih komisija bez jasnih kriterijuma i kontrole njihovog rada, pokazao je izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja o opravdanosti formiranja komisija i drugih stalnih i privremenih radnih tela u javnom sektoru za 2014. godinu.

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović rekao je predstavljajući izveštaj da se u postupku te revizije koja je sprovedena od jula 2015. do maja ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine, došlo do zaključka da subjekti revizije ne vode jedinstvene i sveobuhvatne evidencije o komisijama jer dostavljeni podaci o formiranim i plaćenim komisijama ne odgovaraju utvrđenom stanju.

Predstavnici DRi ističu i da dostavljeni podaci 11 od 14 subjekata revizije o formiranim i plaćenim komisijama za 2014. godinu ne odgovaraju utvrđenom stanju.

Revizijom je utvrđeno da je tokom 2014. formirano 6.860 komisija i drugih stalnih i privremenih radnih tela od čega je članovima 2.610 komisija (38 odsto) isplaćena naknada u ukupnom iznosu od 904,6 miliona dinara.

Njaveći iznos naknada isplaćen je u lokalnim samoupravama - 507 miliona, dok je u ministarstvima isplaćeno oko 304 miliona dinara.

Prosečno je po članu Komisije u 2014. godini isplaćeno 53.683 dinara, a prosečno je za svaku sednicu održanu kod komisija sa naknadama članovima isplaćeno 47.481 dinara. U toj godini održano je više od 27.500 sednica.

Sretenović je rekao da je revizija svrsishodnosti pokazala i da osnivači u velikoj meri nisu komisijama definisali rok završetka posla pa neke rade godinama, niti i način izveštavanja , a postoje slučajevi kada nisu definisani ni cilj ni zadatak rada komisija.

Predstavnici DRI predstavljajući rezultate revizije naveli su i da ne postoje ili nisu jasno definisani kriterijumi za osnivanje komisija, broj članova i visinu naknada za rad u njima, što stvara rizik od prekomernog trošenja sredstava.

Takođe, ustanovljeno je da se u najvećoj meri rad komisija preklapa sa redovnim poslovima organa.

Nalazi revizije koji potkrepljuju ovaj zaključak su da rukovodici organa formiraju komisije za obavljanje istih ili slicnih poslova koji su u izvornoj nadležnosti subjekata revizije zbog čega se isti ili sličan posao dva puta plaća.

To praktično znači da članovi komisje primaju platu za redovan rad i ostvaruju naknadu za rad u komisijama.

Često se dešava i da različiti organi subjekata revizije formiraju dve komisije sa sličnim ili istim zadatkom, rečeno je na konferenciji.

Predstavnici DRI kažu i da su rukovodicioci subjekata revizije navodili različite motive za angažovanje zaposlenih u komiisjama, a kao jedan od razloga je da zaposlenima omoguće dodatna primanja jer su plate na lokalu niže nego na republičkom nivou.

Revizija svrsishodnosti je pokazala i da rukovodioci u najvećoj meri ne preispituju opravdanost postojanja i svrsishodnost rada komisija što za posledicu ima veliki broj komisija i značajna sredstva koja se izdvajaju za njihov rad, kaže Sretenović.

DRI je nakon sprovedene revizije o opravdanosti formiranja komisija i drugih stalnih i privremenih radnih tela u javnom sektoru u cilju unapređenja sistema osnivanja i rada komisija predložila Vladi Srbije da utvrdi i preipita broj stalnih radnih tela, broj članova, pravo na naknadu i normativno uredi ovu oblast.

Takođe je DRi preporučila i da utvrdi merila, kriterijume za visinu naknade za rad predsednika i članova komisija, kao i drugih privremenih radnih tela u javnom sektoru.

Predstavnici DRi navode da bi vlada trebalo da obaveže korisnike javnih sredstava da na transparentan način izveštavaju i obelodanjuju podatke stalnih i privremenih radnih tela, članova, način plaćanja i visinu naknade po članu.

Subjektima revizije DRI je naložila da uspostave jedinstvene i sveobuhvatne evidencije o komisjama , da preispitaju opravdanost formiranih komisija i drugih radnih tela i potrebu osniovanja novih, kao i potrebu plaćanja i visinu naknada za rad u komisijama.

Takođe bi prilikom osnovanja komisija i drugih radnih tela jasno trebalo da definišu cilj, zadatak i broj članova, rok izvršenja zadataka, visinu naknade.

Vrhovni državni revizor Svetlana Toma Anokić navela je neke od primera rada komisija, a jedna od njih Komisiju za izradu građanskog zakonika, koja kako je navela, nema definisan rok rada, članovi te komisije se plaćaju na mesečnom nivou i rade tako već deset godina.

Za rad te komisije od 2006. godine do sada potrošeno je 134 miliona dinara, a tek su formirali prvi prednacrt tog zakonika, rekla je Anokić.

Govoreći o prethodne dve sprovedene revizije svrsishodnosti. predstavnici DRI kažu da se u periodu od tri do pet godina treba pratiti sprovođenje datih preporuka.

U toku je četvrta revizija svrsishodnosti o sopstvenim prihodima direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava koja će biti zvaršena u novembru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DRI: Milioni odlaze na plaćanje komisija i radnih tela

Izvor: N1 televizija, 13.Jul.2016

Državna revizorska institucija je upozorila da se stotine miliona dinara poreskih obveznika troši na plaćanje komisija i radnih tela u javnom sektoru bez jasnih kriterijuma i kontrole njihovog rada i da njihovi članovi uglavnom dobijaju naknade za posao za koji već primaju redovnu zaradu...U izveštaju...

Nastavak na N1 televizija...

Stotine miliona od poreskih obveznika troše komisije koje niko ne kontroliše!

Izvor: Večernje novosti, 13.Jul.2016

U izveštaju Državne revizorske institucije navedeno je da pare odlaze komisijama u javnom sektoru bez jasnih kriterijuma i bez kontrole njihovog rada BEOGRAD - Stotine miliona dinara poreskih obveznika troši se na plaćanje komisija u javnom sektoru bez jasnih kriterijuma i...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.