Aplikacija za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2015, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aplikacija za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021

Novi Sad je danas predstavio aplikaciju za zvaničnu kandidaturu grada za dobijanje titule Evropska prestonica kulture 2021. godine.

Prezentacija sadržaja aplikacije, koje je održano u staroj streljani Eđšeg, prisustvovali su gradonačelnik Miloš Vučević, član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović i predsednik Organizacionog odbora za realizaciju inicijative za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine Nemanja Milenković.

"Zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i jedinstveno nastupamo u svim podvizima i naporima da naš grad Novi Sad postane Evropska prestonica kulture 2021. U taj proces uključene su sve institucije, javni sektor, nevladin sektor i različiti nivoi vlasti, kako bi se na najbolji način promovisala kulturu Novog Sada", rekao je Vučević.

On je istakao da Novi Sad ima šta da ponudi drugima i da je po mnogim merilima najbolji grad u Srbiji za život i jedna od najboljih turističkih destinacija u ovom delu Evrope, koja, kako je istakao, konstantno beleži povećanje broja domaćih i stranih gostiju.

"Svake godine nam raste natalitet, priliv stanovništva, a pored toga što smo i studentski grad, posedujemo jedinstveni duh, energiju i šarm. Ja sam ubeđen da će i reberendiranje grada, odnosno ustoličenje pravog imidža Novog Sada, kao odličnog kandidata za EPK 2021. i kandidata za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine, uticati i na promociju cele zemlje i regiona", naglasio je Vučević.

On je dodao da je optimista i da je ponosan na svoj tim i na činjenicu da je ceo proces kandidature rasterećen od dnevne politike i da je uključen nevladin sektor i stručni ljudi iz svih sfera.

Vučević je najavio da će na dan obeležavanja 71. godine od oslobođenja Novog Sada, 23. oktobra, aplikacija biti simbolično predata.

"Činjenica da nas je podržalo više evropskih gradova, znači da i drugi vide Novi Sad kao ozbiljnog kandidata i da prepoznaju naš kvalitet", zaključio je Vučević.

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović rekao je da je izuzetno ponosan, jer je tim za kandidaturu za EPK 2021. došao do kraja jednog bitnog procesa, odnosno do kraja prve faze koja je ključna za dalji put ka toj prestižnoj tituli.

"Svega toga ne bi bilo da nije bilo pre svega, vere i napora gradonačelnika Vučevića koji je od prvog dana aktivno i lično angažovan u celom procesu. Ova titula je bitna ne samo za Novi Sad, već i za celu Srbiju i smatram da će ona doprineti razvoju celokupne kulture u našoj zemlji", rekao je Vučenović.

On je dodao da se aplikacije niko u Novom Sadu neće stideti jer je, kako je istakao, "izrađena tako da će biti primer svima onima koji u budućnosti budu potencijalni pretendenti za titulu Evropske prestonice kulture".

"Naravno, ono što pravi razliku u odnosu na sve naše prethodnike, je to da smo imali dovoljno odlučnosti da depolitizujemo stručni rad na projektu", kazao je Vučenović naglasivši da bi titula EPK omogućila sveukupni kulturni, ekonomski i privredni razvoj Novog Sada.

"Dobijanje prestižnih titula - Omladinska prestonica Evrope 2018. i Evropska prestonica kulture 2021, na čemu se aktivno radi, za Novi Sad bi značilo da ponovo bude ono što i zaslužuje", rekao je predsednik Organizacionog odbora za realizaciju inicijative za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021. Nemanja Milenković.

On je kazao da veruje da Novi Sad neformalno i jeste prestonica kulture, kao i omladinska prestonica Evrope i da očekuje da se to i formalno potvrdi.

Po njegovim rečima pokrenuti su brojni procesi u omladinskim organizacijama i kulturnoj politici Grada, a kroz te dve priče, kako je rekao, može još mnogo toga da se uradi za Novi Sad.

Šef tima zadužen za aplikaciju projekta Novi Sad 2021. Momčilo Bajac predstavio je aplikaciju i istakao da je stručni tim viziju grada predstavio u četiri kulturne ture kroz Novi Sad - Bastion kreativnosti, Youth Kreativpolis, Dunavski bluz i Vojvodina na dlanu.

Kako je pojasnio na taj način će biti omogućeno da uz pomoć savremenih informacionih tehnologija posetiocima bude predstavljena avantura kroz Novi Sad kako bi sami stvorili sopstvenu sliku o gradu.

Grad Novi Sad je kandidat za titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine, kada će ona po prvi put biti dostupna i gradovima i zemljama van Evropske unije, a danas predstavljena aplikacija biće 23. oktobra predata u Briselu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.