Vučić: Nelogično je optuživati Srbiju zbog Šešelja

Izvor: Politika, 25.Nov.2014, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nelogično je optuživati Srbiju zbog Šešelja

Poslaničke grupe hrvatskog Sabora usaglasile su tekst deklaracije kojom osuđuju puštanje iz haškog pritvora lidera SRS i traže povlačenje takve odluke

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da Srbiju „niko ništa nije pitao” kada je predsednik SRS Vojislav Šešelj puštan iz Haškog tribunala, kao i da Beograd želi stabilnost u regionu, a ne rast tenzija. „Oni su doneli odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o tome da li puštaju gospodina Šešelja, doneli su odluku o tome kada ga puštaju, nas niko ništa nije ni pitao, niti konsultovao, niti nam bilo šta rekao. Od nas nisu ništa ni tražili, ono što su tražili, nešto malo, mi smo učinili, ni u šta se nismo mešali”, rekao je Vučić novinarima u Kruševcu.

Prema njegovim rečima, nelogično je sada optuživati Srbiju zbog Šešeljeve retorike nakon što je pušten na privremenu slobodu iz Haškog tribunala i vratio se političkom delovanju u Beogradu.  „Moram da priznam da sve to prilično ne razumem i da me podseća na genijalnog Dušana Kovačevića iz ’Balkanskog špijuna’, kada kaže: ’Oprostiće ti Đura što te je tukao’. Ne znam šta da odgovorim, veoma sam ozbiljan i odgovoran čovek i ne znam šta bih vam na to rekao”, kazao je Vučić nakon otvaranja novog pogona fabrike „Henkel”.

Dodao je da je Srbija, što se tiče regionalne politike, faktor stabilnosti i da nikoga ne vređa i ne izaziva, za razliku od nekih „koji gledaju preko plota”. „Što se nas tiče neka oni rade svoj posao, mi nikoga nismo niti ćemo da ugrožavamo, samo ćemo da čuvamo svoju slobodu, svoja prava, uveren sam potpuno da je ekonomija budućnost Srbije, na tome radimo i dalje ćemo biti faktor stabilnosti u regionu”, rekao je Vučić, prema Beti.

Poslaničke grupe hrvatskog Sabora usaglasile su tekst deklaracije kojom osuđuju puštanje iz haškog pritvora Vojislava Šešelja i traže povlačenje takve odluke. Nezavisna poslanica, ranije HDZ premijerka, Jadranka Kosor, rekla je, prema Tanjugu, da je deklaracija „jako izbalansirana”, da se ne bavi posebno Srbijom, nego upozorava šta se dogodilo. „Upozoravamo da Šešelj i dalje zagovara i širi mržnju, da udara u temelje vladavine prava, zagovara veliku Srbiju s teritorijalnim pretenzijama na Hrvatsku, a to ne možemo dozvoliti”, ističe Jadranka Kosor, a prenosi hrvatska agencija Hina. Ali, dodala je, „vrlo jasno i precizno govorimo kakva je situacija u Srbiji, da se oni moraju ograditi od svega toga”.

Kako je kazala, kad se poprave tehničke pojedinosti, deklaracija će biti upućena predsedniku Sabora Josipu Leki i biće zatraženo da je uvrsti u dnevni red, ali ne može da predvidi hoće li Sabor deklaraciju doneti pre četvrtka, kada na istu temu, na inicijativu hrvatskih evroparlamentaraca, raspravlja Evropski parlament.

Inače, u radnoj verziji rezolucije predložene EP, u koju je Tanjug imao uvid, piše da Evropski parlament oštro osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i pozivaju se vlasti Srbije da se odlučno ograde od njegovih izjava. „EP najoštrije osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i uvrede žrtava rata na području bivše Jugoslavije, uključujući i njegovu sramotnu izjavu na dan sećanja za žrtve Vukovara”, piše u radnoj verziji dokumenta o kojem EP treba da raspravlja i glasa 27. novembra.

Inače, proteklih dana su i u hrvatskom Saboru, a i iz samog državnog vrha Hrvatske, povodom slučaja Šešelj, upozoravali Srbiju da, kao kandidat za članstvo u EU, „mora poštovati demokratske standarde i vladavinu prava kao i drugi”.

Neposredan povod za podizanje tenzija u Hrvatskoj sve do saborske rasprave bio je hrvatski praznik, Dan sećanja na žrtve Vukovara, kada je Šešelj čestitao „srpskim četnicima oslobođenje Vukovara”.

B. Č.

objavljeno: 26.11.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.