Zbog napada na karikaturistu u Danskoj devet godina zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog napada na karikaturistu u Danskoj devet godina zatvora

KOPENHAGEN -

Danski sud osudio je danas na zatvorsku kaznu od devet godina Somalijca koji je ranije proglašen krivim za pokušaj terorističkog napada i ubistva karikaturiste Kurta Vestergorda, čiji je crtež proroka Muhameda pre pet godina izazvao oštru reakciju muslimana širom sveta.

Sud u gradu Orhus odlučio je da 29-godišnji Muhidin Mohamed Gele, nakon izdržavanja ove kazne, treba da bude proteran iz Danske, javio je AP.

Gele je 31. decembra prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upao naoružan sekirom u kuću Vestergorda, koji se zaključao u jednu sobu i tako izbegao povrede, a policija je ubrzo stigla i ranila napadača u nogu.

Vestergordov crtež, na kojem je prorok Muhamed prikazan kao terorista sa bombom u turbanu, objavljen je prvi put u grupi od 12 karikatura različitih autora u danskom dnevniku "Jilands posten" u septembru 2005. godine.

Četiri meseca kasnije došlo je do žestokih protesta muslimana širom sveta, koji su ove karikature shvatili kao uvredu, budući da islam strogo zabranjuje prikazivanje prorokovog lika.

Od tada su karikaturistima, novinarima i samom listu upućivane brojne pretnje, a pojedine islamske zemlje su zbog ovog incidenta jedno vreme stavile "na led" diplomatske i ekonomske odnose sa Danskom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napadač na danskog karikaturistu dobio devet godina zatvora

Izvor: Blic, 04.Feb.2011

Sud u danskom gradu Arhusu osudio je danas Somalijca Mohameda Gelea na devet godina zatvora zbog krivičnog dela terorizma, zbog upada u kuću danskog karikaturiste Kurta Vestergarda, autora jedne od karikatura proroka Muhameda. Karikature izazvale proteste muslimana širom sveta..Gele je na novogodišnji...

Nastavak na Blic...

Zatvor za napad na danskog karikaturistu

Izvor: RTS, 04.Feb.2011

Somalijac Mohamed Gele osuđen na devet godina zatvora zbog provale u kuću danskog karikaturiste Kurta Vestergarda, autora jednog od spornih crteža proroka Muhameda...Danski sud osudio je na zatvorsku kaznu od devet godina Somalijca koji je ranije proglašen krivim za pokušaj terorističkog napada...

Nastavak na RTS...

Presuda za napad na karikaturistu

Izvor: VOA, 04.Feb.2011

Sud u Danskoj osudio je jednog Somalijca na 9 godina zatvora zbog pokušaja napada na karikaturistu koji je ismejavao proroka Muhameda

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.