Vučić sutra sa Tuskom i kolegama iz regiona

Izvor: RTS, 20.Apr.2015, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sutra sa Tuskom i kolegama iz regiona

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom, najavljeno je u Briselu.
Tanjugu je u sedištu EU rečeno da će teme razgovora srpskog premijera i Tuska biti napredak Srbije u procesu pridruživanja i tok dijaloga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o normalizaciji odnosa sa Prištinom, čija će nova runda biti održana kasnije popodne.
Pre toga, premijer Vučić učestvovaće na sastanku "zabadnobalkanske šestorke", posvećenom saobraćajnoj integraciji regiona u zajedničku evropsku mrežu.
Na konferenciji će se razgovarati o infrastrukturnim projektima, kako bi se saobraćajno povezali glavni gradovi, luke i finansijski centri u regionu, a Zapadni Balkan prestao da bude "usko grlo" transportne mreže EU.
"Zapadni Balkan je od centralne važnosti za evropsku politiku saobraćaja", poručila je uoči konferencije u izjavi za Tanjug evropska komesarka za saobraćaj Alenka Bulc, koja je, uz komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, domaćin ovog skupa.
Alenka Bulc je ocenila da je ova konferencija velika šansa da počnu da se rešavaju nagomilani problemi u transportnoj infrastrukturi regiona.
U Kabinetu Hana navode da je veoma važno to što će tokom sastanka biti predstavljeni prvi konkretni predlozi projekata.
Na mini-samitu će, u pratnji premijera Vučića, biti i potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
Iz Prištine dolazi kosovski premijer Isa Mustafa u pratnji ministra spoljnih poslova Hašima Tačija, koji će kasnije učestvovati i u novoj rundi dijaloga.
U Briselu kažu da se konferencija naslanja na mini samit, u istom obimu, koji je 25. marta održan u Prištini, uključujući komesara Hana, kada je dogovoreno da se formira takozvano "jezgro mreže" Zapadnog Balkana, koje bi povezalo sve važnije luke, glavne gradove i privredne centre.
Iako će konferencija biti veoma kratka i trajati svega par sati, u Hanovom kabinetu kažu da je veoma važno što će na kraju samita biti i zvanično potpisan sporazum o jezgru mreže sklopljen u Prištini.
Iz Brisela je ranije najavljeno i da bi EU u vrlo kratkom roku odvojio oko milijardu evra iz predpristupnih (IPA) fondova za saobraćajnu infrastrukturu u regionu, a očekuju se i sredstva iz Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.
Predsednik vlade Srbije će predveče otpočeti novu rundu dijaloga sa kosovskim premijerom Isom Mustafom pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.
U saopštenju iz kancelarije visoke predstavnice navedeno je da će biti razmotren napredak u primeni do sada postignutih dogovora i razmenjena mišljenja o daljem toku normalizacije odnosa.
Prethodna runda održana je 9. februara i to posle višemesečnog zastoja, a tada je parafiran sporazum o pravosuđu.
U Briselu je u petak održan pripremni razgovor za narednu rundu dijaloga na kojem je učestvovao direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić i koji je rekao da je na sastancima ukazano na želju srpskog naroda sa KiM da se Zajednica srpskih opština što pre formira.
Đurić je takođe preneo duboku zabrinutost Beograda, ali i srpskog naroda na Kosovu, zbog pogoršanja bezbednosne situacije i niza ozbiljnih incidenata na severu Kosova.
Pored ZSO na dnevnom redu biće, kako se očekuje, teme vezan za energetiku i telekomunikacije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić sutra sa šefom EU, kolegama iz regiona i u dijalogu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom, najavljeno je u Briselu...Tanjugu je u sedištu EU rečeno da će teme razgovora srpskog premijera i Tuska biti napredak Srbije u procesu pridruživanja i tok dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.