Vojvođanski predlog o budžetu na dnevnom redu, glasanje (ne)izvesno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2012, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vojvođanski predlog" o budžetu na dnevnom redu, glasanje (ne)izvesno

BEOGRAD -

Predlog Skupštine Vojvodine za dopunu Zakona o budžetskom sistemu o kome danas raspravljaju poslanici srpskog parlamenta, po svemu sudeći, neće proći. Podršku vojvođanskom predlogu su najavili poslanici LSV, LDP i DS, dok će SNS, URS, SPS, ali i DSS biti protiv njihovog usvajanja.

Predsednik Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da je vojvođanski parlament predložio dopune Zakona o budžetskom sistemu kako bi ta pokrajina mogla da dobije sedam odsto republičkog budžeta koji joj je garantovan Ustavom Srbije.

"Ne tražimo ništa što nije ustavna garancija", poručio je Pastor u Skupštini Srbije, gde je pred poslanicima obrazlagao predložene dopune zakona.

"Mi se šest godina od usvajanja Ustava nalazimo u situaciji da imamo ustavnu garanciju koja je nedorečena. Ustavna garancija treba da se upotpunjuje sistemskim zakonom, ali imamo situaciju da je ona nedovoljno dorečena, ta garancija je u zakonu o budžetskom sistemu nedorečena. Iz tog razloga smo predložili ove dopune zakona", rekao je Pastor i naveo da to nije propust ovog saziva parlamenta, već šestogodišnji propust.

Ukazujući da Ustav garantuje Vojvodini budžet od najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije, s tim što tri sedmine budžeta Vojvodine treba da se koristi za finansiranje kapitalnih rashoda, Pastor je rekao da je problem nastao u momentu kada se iskoračilo iz okvira Zakona o budžetskom sistemu.

On je objasnio da je poslednjom izmenom tog zakona 28. septembra sužena osnovica i na taj način je izvršen udar na ustavnu garanciju i uvedena proizvoljnost, a da rešenje koje je inicirala pokrajisnka skupština vraća rešenje u sferu ustavnosti.

Pastor:Ostaje da se vidi kako će skupština glasati

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da u dosadašnjoj diskusiji o dopuni Zakona o budžetskom sistemu, o kome se raspravlja na predlog pokrajinske skupštine, nije čuo nijedan argument koji dovodi u sumnju da je postojeće rešenje ustavno pravno problematično, ali da ostaje da se vidi kakav će ishod glasanja biti.

"Dosadašnja diskusija govori o tome da smo u pravu, jer nisam čuo nijedan argument koji dovodi u sumnju ono što mi tvrdimo, a to je da je izmenom Zakona o budžetskom sistemu u septembru relativizovana ustavna garancija od sedam odsto i da je to rešenje ustavno-pravno problematično", rekao je Pastor.

On je novinarima u parlamentu rekao da ostaje da se vidi kakav će biti ishod glasanja o predlogu vojvođanskog parlamenta, ali da on smatra da je Vojvodina u pravu i da njegovo životno iskustvo govori "da pravda sebi nađe put".

Pastor je ukazao da je danas skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo rekao da je predlog za dopunu Zakona o budžetskom sistemu u skladu sa Ustavom što, kako tvrdi, znači da svaki akt koji iza njega bude donet, uključujući i budžet za 2013. godinu, ne može biti u skladu sa Ustavom jer se kosi sa elementima koje sadrži inicijativa vojvođanskog parlamenta.

SNS neće podržati

Srpska napredna stranka neće podržati Predlog za dopunu Zakona o budžetskom sistemu, o kome se danas u Skupštini Srbije razgovara na predlog Vojvođanskog parlamenta, izjavio je poslanik SNS Oto Kišmarton.

Kišmarton je, novinarima u parlamentu Srbije, rekao da kontrola sredstava koja se troše u Vojvodini mora biti bolja, navodeći da je u poslednje četiri godine, pa i više, vojvođanska vlada sredstva kojima je pomagala pojedine opštine neravnomerno raspoređivala.

On je naveo primer sevrenog Banata, za koji je rekao da je najnerazvijeniji deo Vojvodine, i dodao da u tom delu nije bilo dovoljno ulaganja.

U tom, ali i u ostalim delovima Vojvodine, potrebna su ulaganja u poljoprivredu i infrastrukturu, jer je situacija u mnogim delovima katastrofalna, iako deo poslanika koji ne dolaze iz Vojvodine smatra da je ona razvijeniji deo Srbije što, kao je istakao, nije tačno.

"Vojvodina je bila najrazvijeniji deo Srbije, a cilj SNS je da ona to ponovo bude i da povuče Srbiju u EU" rekao je Kišmarton.

I SPS protiv, rešenje u donošenju zakona o finansiranju Vojvodine

Poslanik SPS Zoran Kasalović izjavio je danas da ta stranka ne može da podrži predlog vojvođanske skupštine za dopunu Zakona o budžetskom sistemu, ali naglasio da bi pravo rešenje bilo donošenje zakona o finansiranju Vojvodine kako bi se sve nedoumice raščistile.

Kasalović je novinarima u parlamentu rekao da bi donošenjem takvog zakona sve nejasnoće bile otklonjene, ali da bi bila omogućena i potrebna kontrola utrošenih sredstava.

Ističući da pozdravlja to što se danas u Skupštini Srbije debatuje o predlogu vojvođanske skupštine, Kasalović je dodao da nema osnova da SPS promeni svoj stav kada je u septembru glasao za izmene Zakona o budžetskom sistemu i da sada podrži taj predlog.

"SPS želi da podrži stav Vlade Srbije i premijera Ivice Dačića koji je u svom ekspozeu rekao da će podržavati dostignuti nivo autonomije Vojvodine, ali da će biti protiv svih esktremnih zahteva kako povodom ukidanja te autonomije tako i zahteva za internacionalizaciju ili politizaciju tog pitanja", rekao je Kasalović.

URS: Niko nije odgovarao za trošenje novca u RBV

Šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Vladimir Ilić rekao je danas da niko nije odgovarao za trošenje novca u Razvojnoj banci Vojvodine (RBV) i Fondu za kapitalna ulaganja, a predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor zatražio je da prestane satanizacija izvršne vlasti i institucija Vojvodine.

"Nismo dobili izveštaj na šta se troši novac. Ni građani Vojvodine nisu nikada dobili izveštaj. Niko za to ne odgovara", kazao je Ilić u skupštinskoj raspravi o dopunama Zakona o budžetskom sistemu koje je predložila Skupština Vojvodina.

Povodom zahteva da se poštuje ustavom garantovanih sedam odsto državnog budžeta za Vojvodinu, Ilić je kazao da nije poenta koliko će ko novca da dobije iz budžeta nego kako se taj novac troši.

"Ako je Republika dala novac ima pravo kontrole trošenje novca. Nije se desila ta kontrola. Nismo dobili izveštaj kako se troši novac u RBV i Fondu za kapitalna ulaganja. To je kritika i parlamenta i Vlade", kazao je Ilić.

Pastor: Da prestane proces satanizacije izvršne vlasti u pokrajini, RBV i ostalih institucija

Ištvan Pastor, koji u parlamentu brani predložene dopune Zakona o budžetskom sistemu, kazao je da bi bilo zgodno da prestane proces satanizacije izvršne vlasti u pokrajini, RBV i ostalih institucija u pokrajini.

"Pozivam sve organe države da rade svoj posao. Ako se utvrdi da je bilo ko zgrešio neka se povuče potez i neka za to ima posledice", kazao je Pastor.

On je naveo da je izveštaj o poslovanju Fonda za kapitalna ulaganja u poslednje tri godine na 1.600 stranica danas na dnevnom redu Skupštine Vojvodine.

"Krajnje su problematične i opasne rečenice koje nemaju podlogu. RBV je deo bankarskog sistema Srbije. Svaka rečenica koja je paušalno izgovorena na račun RBV slabi bankarski sistem", kazao je Pastor.

Iskorak predsednika Skupštine

Pastor je odluku predsednika Skupštine Srbije da predlog vojvođanske skupštine stavi na dnevni red pohvalio kao iskorak, imajući u vidu da su u poslednih 12 godina samo tri predloga Vojvodine došla na dnevni red i to u vreme vlade Zorana Đinđića, a u poslednjih devet godina nijedan.

"Odluka predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića je iskorak, jer nije samo proceduralno pravno pitanje već i pitanje poverenja. To što do sada naši predlozi nisu razmatrani u Supštini Srbije imali su poruku da živimo u društvu u kome vlada defekt poverenje i da jedino u centrali ima dovoljno kapaciteta i dobrih namere da se daju dobra rešenja. Odluka da ovaj predlog dođe na dnevni red je diskontinuitet sa dosadašnjom praksom", nglasio je Pastor.

On je rekao i da je to signal da ima šanse da se smanji nivo politikanstva i da će se mišljenja ubuduće umesto u medijima sučeljavati tamo gde se odluke donose, odnosno u Skupštini.

Kako je objasnio, u razgovoru sa Stefanovićem još u junu dobio je obećanje da će republički parlament biti otvoren prema predlozima koji dolaze iz Vojvodine i prema amandmanima koji budu dolazili na zakone, a kao rezultat toga predlog vojvođanskog parlamenta je sada na dnevnom redu.

Nije napad

Pastor je rekao i da ne bi želeo da se njegovo pojavljivanje doživi kao pozicija Don Kihota ili Kalimera, niti da je njegova želja da poziva na odgovornost, niti napada.

On je ukazao i da je rečenica da je Vojvodina lokomotiva Srbije postala floskula koja više nije tačna, što potvrđuje i to što je Vlada Srbije uredbom o utvrđivanju stepena razvijenosti regiona rekla da je Vojvodina nedovoljno razvijen region u kojem je vrednost BDP ispod republičkog proseka.

Predsednik vojvođanske skupštine je naveo da je u toj pokrajini postoji svega 18 postrojenja za tretman vode za piće, u srednjo-banatskom okrugu nijedan vodovod nije u potpunosti ispravan, a u severno-banatskom u više od 92 odsto slučajeva voda je neispravna…

Jerkov: Niko nema pravo da građanima Vojvodine oduzima novac

Ukoliko Skupština Srbije ne bude prihvatila dopune Zakona o budžetskom sistemu, koje je predložila Skupština Vojvodine, budžet Vojvodine će biti oštećen za 9,6 milijardi dinara, poručila je danas poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov.

Jerkov je u skupštinskoj raspravi o predloženim dopunama navela da će, ukoliko one ne budu usvojene, dug Srbije Vojvodini dostići 740 miliona evra, što je suma nastala od momenta usvajanja Ustava Srbije 2006. godine.

To je, prema njenim rečima, dovoljno da Vojvodina otkupi i JAT i NIS.

Za 9,6 milijardi dinara, kako je dodala, mogu da budu izgrađena tri urgentna centra, slična novootvorenom novosadskom, a taj iznos je sličan i ceni za izgradnju tunela kroz Frušku goru.

"Niko nema pravo da građanima Vojvodine oduzima taj novac. Veći deo Vojvodine nema ispravnu vodu za piće, vojvođanske pruge su zarasle u korov, a sela izumiru, Vojvodina ima oko 200.000 nezaposlenih i ona mora sama sebi da pomogne. Vojvodina nema da pokloni 740 miliona evra, jer se za to može otvoriti više od 300.000 novih radnih mesta, u zavisnosti koliko ko smatra da košta jedno radno mesto", rekla je Jerkov.

Ona je navela da svi problemi koje Vojvodina ima u finansiranju nadležnosti potiču od Ustava Srbije i da dok on ne bude promenjen Vojvodina i njeni građani neće imati sva prava koja bi trebalo da imaju kao ravnopravni građani Srbije.

Jerkov je podsetila da je LSV bila protiv Ustava, a da su razlozi bili brojni, među njima najvažniji - tretman kakav je Vojvodina imala.

Ona je dodala da je LSV bila protiv toga da Vojvodina Ustavom dobije samo sedam odsto iz budžeta, jer je to, kako je rekla, poniženje za Vojvodinu, koja u republički budžet donosi mnogo više.

Jerkov je napomenula i da je država dužna da dok ne bude usvojen zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine u svom budžetu obezbedi sedam odsto za budžet Vojvodine, na način koji će biti u skladu sa Ustavom.

Ona je poručila i da će se, ako predložene dopune Zakona o budžetu ne budu usvojene, "istog sekunda pred Ustavnim sudom naći zahtev za ocenu ustavnosti republičkog budžeta za 2013. godinu".

DS traži poseban zakon o finansiranju Vojvodine

Poslanci opozicione Demokratske stranke (DS) predložili su danas da se u Skupštini Srbije hitno donese poseban zakon o finansiranju Vojvodine kako oni više ne bi bilo uslovljeno promenom političke vlasti.

Poslanik DS-a Srđan Miković rekao je novinarima u parlamentu da su dopune o Zakona o budžetskom sistemu koje je predložila Skupština Vojvodine jednoglasno prihvaćene na Odboru Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

On je ocenio da to znači da su dopune u skladu sa Ustavom Srbije i da predloženi državni budžet za 2013. nije u skladu sa ustavom.

Poslanica DS-a Liljana Lučić rekla je da je predloženo rešenje budžeta Srbije za 2013. godinu neustavno i da bi ugrozilo budžet Vojvodine.

Ona je navela da je DS i u septembru kada su usvojene izmene zakona o budžetskom sistemu upozoravao da je to loše po Vojvodinu.

"Vlada odbija predlog Vojvodne sa čudnim objašnjenjem. Kaže da je bolje da se osnovica (za izdvajanja iz repuličkog budžeta za Vojvodinu) odredi na osnovu poreskih prihoda. To kaže i vojvođanska skupština", kazala je Lučićeva.

Ona je navela da DS predlaže da se hitno donese zakon o finansiranju Vojvodine da ono ne bi bilo uslovljeno promenama političke vlasti.

Poslanica DS Gordana Čomić rekla je da su 28. septembra usvojenim izmenama Zakona o budžetskom sistemu neustavno prekršena prava Vojvodine o finansiranju.

DS sada želi, istakla je Čomićeva, da spreči da Vojvodina ostane bez 9,6 milijardi dinara, što će se desiti ako se usvoji predlog budžeta Srbije za 2013. godinu.

Odbor Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava danas nije prihvatio dopune Zakona o budžetskom sistemu koje je predložila Skupština Vojvodine, uz obrazloženje da ne bi trebalo da se usvoje zbog makroekonomskih kretanja.

Vlade Srbije i Vojvodine se spore o iznosu izdvajanja iz državnog budžeta za budžet Pokrajine. Ustavom je definisano da ta izdvajanja treba da iznose sedam odsto, ali je nejasno da li se taj procenta odnosi na prikupljene prihode ili planirane rashode državnog budžeta.

Vlada Vojvodine je procenila da će Pokrajina, ako ne budu usvojene dopune Zakona o budžetskom sistemu, u 2013. godini ostati uskraćena za 9,6 milijardi dinara.

Demokratska strana ima većinu u Skupštini Vojvodine i predvodi vojvođansku vladu.

Poslanici Skupštine Srbije su započeli novu sednicu, na kojoj će kao o prvoj tački dnevnog reda, na predlog Skupštine Vojvodine, razmatrati dopune Zakona o budžetskom sistemu a u nastavku rada i predlog budžeta za 2013.

Vlada Srbije je predložila parlamentu da ne prihvati dopune Zakona o budžetskom sistemu.

Vlada Srbije je u obrazloženju, pored ostalog, navela da ključne mere fiskalne konsolidacije na prihodnoj strani predstavljaju povećanje poreskih prihoda kroz povećanje poreskih stopa, pa na taj način ukupni transfer Vojvodini, ali i ostali deo budžeta te pokrajine, prati i ključne promene u fiskalnoj politici.

U obrazloženju predloženih dopuna tog zakona piše da je poslednjim izmenama sužena osnovica za utvrđivanje obima budžeta Vojvodine "na rashode koji se finansiraju iz poreskih prihoda", čime se, kako smatra Vojvodina, znatno smanjuje obim budžeta te pokrajine.

Odbor Skupštine Srbije za finansije, republički budžeti i kontrolu trošenja javnih sredstava nije danas prihvatio dopune Zakona o budžetskom sistemu, koji je republičkom parlamentu na usvajanje predložila Skupština Vojvodine.

Sužavanje osnovice za utvrđivanje obima budžeta Vojvodine, kako je navedeno, suprotno je članu 184. Ustava Srbije.

Na novoj sednici poslanici će kao o drugoj tački dnevnog reda razmatrati i predlog budžeta za 2013. godinu, o kojem će se raspravljati sutra.

Jovanović: Predlog Vojvodine opravdan i utemeljen u Ustavu

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da je predlog vojvođanske skupštine za dopune Zakona o budžetskom sistemu opravdan i utemeljen u Ustavu, kao i da LDP ima razumevanje za tu inicijativu.

„Da li će tih sedam odsto rešiti ekonomske probleme u Vojvodini - neće, ali će tih sedam odsto definisati karakter vlasti u zemlji, da li je to vlast koja poštuje zakone i poredak ili vlast koja misli da sve počinje i završava se sa njom“, rekao je Jovanović u skupštinskoj debati o tom predlogu.

Prema njegovim rečima, strašan problem je činjenica da je mala razlika između onoga što radi ova vlast i što je radila prethodna.

On smatra da je problem to što postoji čvrsto ukorenjeno uverenje da je Srbija ugrožena ako se menja njeno unutrašnje uređenje u skladu sa interesima onih koji žive u Vojvodini, a LDP se protiv toga bori.

Jovanović je mišljenja da bi bilo poštenije da je vlada rekla da nema novca.

Lider liberala je ukazao i da je činjenica da se Vojvodina dinamično razvijala kada je bila uređena drugačijem pravilima, a da je po definisanju novog modela države ona počela da propada, pa i čitava zemlja.

„Zato je ključno pitanje političko, a ne ekonomsko, iako se ono manifestuje kroz ekonomiju. Ekonomija neposredno pokazuje pravu vrednost našeg života, a ona je danas kritično niska. Nikada problemi koji su se ispoljavali u Vojvodini nisu imali korene u toj pokrajini“, rekao je Jovanović.

On je istakao da su političke reforme ključno pitanje, ali da to nije atraktivno, jer se radi o reformama koje su suprotne "politici balvana" i da je ključno pitanje promena načina na koji je uređena Srbija.

„I škole bez vodovoda i toaleta i raspale bolnice, sve je to cena politike“, rekao je Jovanović i naglasio da je Ustavom jasno rečeno da Vojvodini pripada sedam odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parlamentarna većina protiv "vojvođanskog predloga" o budžetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2012

BEOGRAD -..Predlog Skupštine Vojvodine za dopunu Zakona o budžetskom sistemu o kome danas raspravljaju poslanici srpskog parlamenta, po svemu sudeći, neće proći. Podršku vojvođanskom predlogu su najavili poslanici LSV, LDP i DS, dok će SNS, URS, SPS, ali i DSS biti protiv njihovog usvajanja...Predsednik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vladajuća koalicija za, opozicija protiv budžeta

Izvor: Akter, 23.Nov.2012, 16:30

Skupština Srbije raspravlja o predlogu republičkog budžeta za 2013, kome su podršku najavile stranke vladajuće većine, dok ga DS, LDP i LSV neće podržati

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.