Tvit prekinuo raspravu o budžetu

Izvor: B92, 23.Nov.2012, 01:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tvit prekinuo raspravu o budžetu

Beograd -- Rasprava o predlogu republičkog budžeta za 2013. je prekinuta i biće nastavljena u ponedeljak. Razlog prekida je "sporni" tvit ministra Mlađana Dinkića.

Naime, on je na svoj nalog na "Tviteru" postavio fotografiju uz koju je napisao: "Poslanička grupa DS, u jeku rasprave o budžetu. Borko, genetičar Stojković i dva anonimna lika. Rasulo."

Dok je rasprava trajala, Dinkić je rekao da budžet predstavlja zaokret u vođenju finansija, a opozicija je to žestoko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kritikovala.

Predlog je tokom rasprave nazivan neprimerenim, predizbornim, "jelovnikom", sredstvom za ostanak na vlasti, a dat mu je i "rok od šest meseci".

Predlog neće podržati DS, LSV i LDP. Na drugoj strani, ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da je budžetom za iduću godinu napravljen radikalan zaokret u vođenju politike javnih finansija, da će deficit biti prepolovljen.

On je ocenio da je skupštinska rasprava pokazala da je budžet dobro urađen, jer nije bilo konkretnih primedbi.

Podršku budžetu su amandmanima uslovili i DSS i SVM, dok će podršku dati vladajuća koalicija - SNS, SPS, PUPS, NS, URS i SDPS.

Predlog budžeta za narednu godinu je na dnevnom redu sednice parlamenta koja je juče počela raspravom o predlogu dopuna Zakona o budžetskom sistemu koje je podnela Skupština Vojvodine, a nije ih prihvatila Vlada Srbije.

Dinkić je novinarima u parlamentu, u pauzi sednice o budžetu Srbije, rekao da se vodila politička diskusija, ali da niko nije imao konkretne primedbe na budžet što ne znači, dodao je on, da ih neće biti kada počne rasprava po amandmanima.

Prema njegovim rečima, ono što je sigurno to je da se uspelo u nameri da se napravi radikalan zaokret u vodjenju politike javnih finansija, jer ćemo imati duplo niži budžetski deficit u sledećoj godini i konačno će se zaustaviti eksplozija javnog duga.

"Ovo je bila verovatno jedna od najdosadnijih rasprava o budžetu kojima sam prisustvovao u poslednjih 12 godina, ali sam srećan zbog toga, jer to znači da je posao dobro zanatski obavljen", istakao je Dinkić.

Odgovarajući na pitanja ministar finansija je rekao da je budžet radikalan između ostalog zbog toga što se prestaje sa subvencijama neperspektivne privrede i nema više garancija za pokrivanje gubitaka u javnim preduzećima.

Zamenik šefa poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević izjavio je da je predlog budžeta za 2013. realan odgovor na ekonomske i socijalne probleme i da nije ni politička, ni ekonomska proklamacija, jer ima precizno definisane praktične ciljeve.

Milićević je, novinarima u parlamentu, rekao da budžet za narednu godinu, pored definisanih ciljeva, ima i praktičnu i realnu politiku, koja će imati pozitivne efekte realizacije.

Demokratska stranka najavila je da neće podržati državni budžet za 2013. godinu, jer je nerealan i potpuno neprimeren trenutnoj ekonomskoj situaciji.

"Problemi budžeta su od suštine pa do forme. U budžetu ne postoji reformski pristup koji bi predstavljao zaokret ili uštede", rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije poslanik DS Mirko Cvetković, koji je i bivši premijer Srbije.

Poslanik DS Božidar Đelić ocenio je da je budžet nerealan i da teret krize prebacuje na građane i da je to razlog zašto DS neće podržati vladin predog.

"U budžet ne veruje ni sama Vlada Srbje, ni Fiskalni savet, MMF ni građani, pa ni Demokratska stranka", istakao je Đelić.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da ta stranka neće glasati za predloženi budžet Srbije za 2013. ako ne budu usvojeni amandmani Skupštine Vojvodine.

Šefica poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov je najavila da ta poslanička grupa neće podržati budžet za 2013. godinu, ukoliko se izdvajanja za Vojvodinu ne povećaju u skladu sa Ustavom.

Zakonom o budžetu za 2013. godinu, Vojvodina je uskraćena za 32 miliajrde dinara, navela je Jerkovljeva u skupšinskoj raspravi i najavila da će ta poslanička grupa zatražiti ocenu ustavnosti zakona o budžetskom sistemu, ako se ne povećaju sredstva za Vojvodinu, u skladu sa Ustavom.

Jerkovljeva je izrazila čuđenje zbog objašnjenja da će deficit budžeta za 2013. biti smanjen na ispod četiri odsto BDP-a tako što će biti povećani poreski prihodi i usled rasta inflacije.

Šef poslaničke grupe Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je predloženi budžet za 2013. godinu "predizborni budžet" aktuelne vladajuće koalicije koji neće izdržati ni šest meseci i cena koju vladajuća koalicija plaća da bi nastavila da vlada.

Jovanović je novinarima u parlamentu rekao da je jedino pozitivno to što je svima jasno da je situacija neizdrživa i naveo niz kritika na račun predloženog Zakona o budžetu.

"Srbija dosadašnjim merama nije izbegla bankrot, već ga samo prolongirala. Krvna slika ekonomije je krvna slika jednog društva. Pitanje ekonomske politike je fundamentalno pitanje i na njega treba da odgovorimo svi zajedno. Zato ovo nije budžet, već politički jelovnik. Mi imamo pravo na refome pre nego što se sve sruši oko nas", rekao je Jovanović ukazavši na upozorenja Fiskalnog saveta.

Poslanički klub SPO-DHSS smatra da je predlog budžeta za 2013. godinu “ambiciozno zamišljen”, ali da će biti teško ostvariti planirane prihode i deficit, dok je SDPS najavila podršku tom aktu.

SDPS smatra da je predlogom budžeta za narednu godinu napravljen “pravi zaokret u odnosu na prethodne budžete”, budući da se prvi put budžetski deficit smanjuje.

Poslanik te stranke Ivan Bauer rekao je da će SDPS podržati predloženi budžet, kojeg posmatra kao niz nužnih, u velikoj meri iznuđenih kompromisa koji su u teškoj situaciji bili neohodni.

Demokratska stranka Srbije neće podržati predlog državnog budžeta za 2013. ako ne budu usvojeni amandmani koje je ta stranka podnela.

"Podneli smo više od 60 korisnih amandmana koji bi mogli da poprave budžet i glasaćemo najverovatnije protiv ako ne budu prihvaćeni", kazao je poslanik DSS Nenad Popović novinarima u Skupštini Srbije.

PUPS i Nova Srbija najavile su da će podržati predloženi budžet za narednu godinu, jer predstavlja zaokret u smanjenju potrošnje i opredeljenje vlade da podstakne privredni rast.

Poslanik Milan Krkobabić zatražio je u Skupštini Srbije da se više sredstava predvidi za 13. penziju u narednoj godini, 100 odsto isplate bolovanja za porodilje i više sredstava za socijalno preduzetništvo.

Dinkić: Čeda misli isto što i ja

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić pohvalio je izlaganje lidera LDP Čedomira Jovanovića o predloženom budžetu za narednu godinu i ocenio da je sve što je Jovanović rekao na istoj liniji na kojoj se razmišlja u Vladi Srbije.

Dinkić je novinarima u parlamentu rekao da ne zna da li je to bilo namerno ili ne, ali da je Jovanović u skupštinskoj sali govorio kao da je njegova poslanička grupa deo vladajuće koalicije.

"Vrlo smo zadovoljni time, jer kad on kaže da treba da se uradi to i to mi smo to već i uradili ili najavili da ćemo da radimo. Bez obzira kako će glasati, vidim iz njihovih govora da je to na istoj liniji kako mi u Vladi razmišljamo", naglasio je Dinkić.

Ministar finansija je istakao da ne zna šta je Jovanović rekao novinarima, ali da u skupštinskoj sali nije rekao ništa bitno što bi kod njega izazvalo sumnju da treba nešto u budžetu da popravlja.

Naprotiv, dodao je Dinkić, niko od opozicije nije rekao ništa što bi ozbiljno osporilo predložena rešenja.

"Vodi se načelna politička rasprava, govore o tome da je u Srbiji teško, što jeste tačno, ali ništa više od toga", zaključio je Dinkić.

Budžetski deficit 3,3 BDP

Republička i pokrajinska vlada se spore povodom toga da li će Vojvodini biti obezbeđeno sedam odsto republičkog budžeta za 2013. godinu, koliko joj Ustavom pripada.

Predlogom republičkog budžeta predviđeni su ukupni prihodi od 956,4 milijarde i rashodi od 1.078,3 milijarde dinara.

Budžetski deficit će iznositi 121,9 milijardi dinara, tj. 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Vlada je budžet projektovala na osnovu prognoze da će rast BDP-a u 2013. biti dva odsto, a inflacija 5,5 odsto.


Na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije su finansijski planovi republičkih socijalnih fondova i izmene Zakona o porezu na dobit pravnih lica i Zakona o akcizama.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu zakona o javnim preuzećima, Predlogu zakona o rokovima izmirenje novčanih obaveza u komercijalnim transakcija, Predlogu zakona o otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, izmenama Zakona o deviznom poslovanju, kao i o predlozima nekoliko zakona iz oblasti zdravstva.

Senić: Predlog realan

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić ocenio je da je Predlog budžeta za narednu godinu realan, kao i da predstavlja pravi korak ka fiskalnoj konsolidaciji.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Senić je najavio strogu kontrolu i ozbiljnost u trošenju budžetskih sredstava.

"Ovog puta smo, na sugestiju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Fiskalnog saveta, uveli kvartalnu kontrolu trošenja sredstava. Sva ministarstva znaju da moraju da upravljaju na najbolji mogući način sa tim što su dobili u budžetu i da neće biti povećanja", kazao je Senić.

On je naveo i da su u predložene budžetske amandmane uključene sugestije MMF-a.

"Uz radikalne mere fiskalne konsolidacije možemo očekivati oporavak Srbije", kazao je Senić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić: Budžet za 2013. kao radikalan zaokret

Izvor: Studio B, 23.Nov.2012

Predlog budžeta za 2013. godinu predstavlja radikalan zaokret u vođenju politike javnih finansija u Srbiji, izjavio ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. ..Predstavljajući predlog budžeta za narednu godinu u Skupštini Srbije, Dinkić je istakao da će u 2013. budžetski deficit biti prepolovljen...

Nastavak na Studio B...

Vojvođanske pare podelile poslanike

Izvor: Politika, 23.Nov.2012

Podršku vojvođanskom predlogu najavili LSV, LDP i DS, dok će protiv glasati SNS, URS, SPS i DSS ..Poslanici srpskog parlamenta raspravljali su juče o amandmanima koje je Skupština AP Vojvodine uložila na Zakon o budžetskom sistemu, čija suština je preciziranje osnovice budžeta na osnovu koje...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.