SPO-DHSS: Predlog budžeta ambiciozno zamišljen

Izvor: Blic, 23.Nov.2012, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPO-DHSS: Predlog budžeta ambiciozno zamišljen

BEOGRAD - Predlog budžeta za 2013. godinu je ambiciozno zamišljen i po visini prihoda i budžetskom deficitu koji će se teško ostvariti, ocenio je danas predstavnik Poslaničkog kluba Srpski pokret obnove-Demohrišćanska stranka Srbije Žika Gojković.

On je u Skupštini Srbije tokom rasprave o Predlogu budžeta za 2013. godinu i setu finansijskih zakona rekao da je dobro što je Predlog donet na vreme i što je napravljen relativno lak dogovor oko budžeta.

"Važno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da budžet bude slika realnosti, a ne utopija", rekao je Gojković i dodao da budžet ima dobrih rešenja i da se vidi da se racionalno pristupilo izradi.

Kako je rekao, ova vlada nema hrabrosti da se odrekne populizma, što pokazuju dotacije za penzije i nastavak subvencionisanja javnih preduzeća.

Gojković je naveo da se vidi da sledeće godine neće biti značajnih reformi u penzijskom sistemu, zdravstvu, prosveti i socijalnoj politici.

"Smatram da je 2013. prava godina za korenite reforme, koja će na žalost biti propuštena", rekao je on.

Gojković je kritikovao što nema javne rasprave o budžetu, jer bi to bila prilika da se čuju različita mišljenja.

"Vlada mora više da pokaže da je spremna za reforme kao što je otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru, reforma državnih subvencija, ukidanje garancija, rešavanje sudbine neprivatizovanih preduzeća", rekao je on.

"Očekivali smo da će Vlada više ulagati u proizvodnju i industriju, a manje u trgovinu", dodao je on.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Ivan Bauer rekao je da je Srbija godinama vodila politiku rastućeg budžetskog deficita što zbog svetske ekonomske krize, što zbog neodgovarajuće i nedisciplinovane budžetske politike.

On je pohvalio Vladu Srbije, naročito ministra finansija Mlađana Dinkića, što su predložili budžet u novembru i iskazali poštovanje prema građanima Srbije i Skupštini.

Bauer je rekao da je budžet za 2013. hrabar zaokret, radikalan iskorak, i da pokazuje da je Vlada imala dovoljno hrabrosti da prekine sa stalnim i neumernim zaduživanjem koje nas je vodilo na rub propasti.

"SDP podržava ove mere kao jedine moguće uz ogradu da se u budućim fiskalim prilagodjavanjima ozbiljnije uzme u obzir socijalna komponenta i na tome ćemo insistirati", dodao je on i rekao da će podržati predloženi budžet.

Zamenica šefa poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov izjavila je danas da je predloženi budžet za Vojvodinu samo "jedna fasada" i da se Pokrajni iz budžeta daje 32 milijarde dinara, menje nego što joj Ustavom pripada.

"Nije važna količina već je važna struktura novca", kazala je ona i dodala da je budžet za Vojvodinu pokušao samo da se formalno učini većim, a "zapravo je samo jedna fasada".

Jerkov se zapitala i zašto su u predlogu budžeta za narednu godinu smanjena sredstva za ustanove kulture i sportske objekte, posebno van Beograda.

Ona je dodala da je pitanje i kako je moguće da će deficit u narednoj godini biti manji tako što će biti povećani poreski prihodi i zašto korekcija deficita nije izvršena na osnovu procena Fiskalnog saveta koji smatra da će on biti veći od projektovanog.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.