Vojvođanske pare podelile poslanike

Izvor: Politika, 23.Nov.2012, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođanske pare podelile poslanike

Podršku vojvođanskom predlogu najavili LSV, LDP i DS, dok će protiv glasati SNS, URS, SPS i DSS

Poslanici srpskog parlamenta raspravljali su juče o amandmanima koje je Skupština AP Vojvodine uložila na Zakon o budžetskom sistemu, čija suština je preciziranje osnovice budžeta na osnovu koje će se obračunavati procenat sredstava koji pripada Vojvodini. Vojvođanska vlast tvrdi da će se samo usvajanjem amandmana pokrajini obezbediti Ustavom garantovana sredstva, a republička >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vlada predložila je njihovo neprihvatanje, jer smatra da su primedbe neosnovane.

Podršku vojvođanskom predlogu najavili su LSV, LDP i DS, dok će protiv glasati SNS, URS, SPS i DSS.

Predstavljajući amandmane, kao predstavnik njihovog predlagača, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, kazao je da je „predlogom budžeta za 2013. godinu izvršen udar na ustavnu garanciju, što vodi smanjenju poverenja između Vojvodine i Srbije”. On je kazao da će se usvajanjem amandmanima obezbediti da Vojvodina dobije Ustavom garantovanih sedam odsto sredstava republičkog budžeta. Pastor je rekao poslanicima da njegovu poziciju ne shvate kao „poziciju Don Kihota, ili Kalimera, nemojte misliti da nekoga napadam, niti se radi o ambiciji rastakanja Srbije”. On je naveo da Vojvodina traži samo ono što joj po Ustavu pripada, da ona više ne može da se nazove „lokomotivom Srbije”, da spada u nedovoljno razvijena područja, „što piše u Uredbi Vlade Srbije”, da je za poslednjih 20 godina izgubila 70 odsto društvenog kapitala, ili 16.000 dolara po građaninu, a, prvi put, Vojvodina ima niži prosek zarada u odnosu na Srbiju.

U debati je Aleksandra Jerkov (LSV) kazala da će, ukoliko ne budu prihvaćeni amandmani, „budžet Vojvodine biti oštećen za 9,6 milijardi dinara, a dug Srbije prema Vojvodini od usvajanja Ustava do danas popeće se na 740 miliona evra, što je dovoljno za izgradnju tunela kroz Frušku goru, ili za izgradnju tri nova kliničko-bolnička centra”.

Milorad Mijatović (SDPS) rekao je da je degutantno da se pred svaku raspravu o budžetu postavlja pitanje Vojvodine, konstatujući da se slaže sa ocenama da je uzrok te krize Ustav iz 2006. godine: „Zašto ne sednemo i ne razgovaramo kako da se taj problem reši”.

Po oceni Čedomira Jovanovića, lidera LDP-a, vojvođanski predlozi su opravdani i utemeljeni na Ustavu, te da će ih LDP podržati. Jovanović je konstatovao da je strašan problem „činjenica da je mala razlika između onoga što radi ova i što je radila prethodna vlast”. Prema njegovim rečima Vojvodina se dinamično razvijala dok je bila uređena drugačijim pravilima.

Poslanici DSS-a, kako je najavio Jovan Palalić, neće podržati amandmane, jer „oni nisu u skladu sa Ustavom, a dovode i do stvaranja političkih tenzija”. On je pozvao vladu da poštuje Ustav, a ne da pregovara o tome hoće li ga poštovati i osvrnuo se na najave iz Vojvodine: „Obraćanje evropskim institucijama je stvaranje političkih tenzija u Vojvodini, ali i u Srbiji, postavlja se pitanje zašto se oni koji vladaju Vojvodinom već 12 godina nisu obratili Skupštini Srbije u prethodne četiri godine”.

Ni SNS neće podržati amandmane, a Oto Kišmarton rekao je da nedostaje kontrola sredstava koja se troše u Vojvodini.

Ištvan Pastor kazao je da se vidi kakav će ishod rasprave biti, ali „bez obzira na to što predlog neće biti prihvaćen, ne vidim to kao poraz”. On je konstatovao: „Ovo je arena parlamentarne demokratije i ovo je način kako se stvari moraju rešavati. Mi ovo ne doživljavamo kao poraz, u proteklim godinama nikada nije postojala mogućnost da se ovakva rasprava na ovakav način vodi. Ovo nije neuspeh, već pokretanje krupnog političkog pitanja”.

-----------------------------------------------------------

Kockari, izveštaji i satanizacija

Aleksandra Jerkov (LSV): „Ministar finansija rukovodstvo Vojvodine tretira kao grupu kockara i narkomana, koji će proćerdati novac. Ukoliko ovaj zakon ne bude usvojen istog časa ćemo se obratiti Ustavnom sudu, mada način njegovog rada u poslednje vreme ne obećava mnogo”.

Vladimir Ilić (URS): „Ministar Mlađan Dinkić nikada nikoga nije nazvao ni kockarom ni narkomanom i ovaj parlament ne zaslužuje da se tako govori. Uzgred budi rečeno, nikada nismo dobili izveštaj kako se troši novac u Vojvodini. Nije poenta koliko će ko dobiti novca iz budžeta nego kako se on troši. Do danas niko nije odgovarao za trošenje novca u Razvojnoj banci Vojvodine i Fondu za kapitalna ulaganja”.

Ištvan Pastor: „Bilo bi zgodno da prestane proces satanizacije izvršne vlasti u pokrajini, RBV i ostalih institucija u Vojvodini. Pozivam sve organe države da rade svoj posao. Ako se utvrdi da je bilo ko zgrešio neka se povuče potez i neka za to ima posledice”. 

M. Čekerevac

objavljeno: 23.11.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.