Veterani spremaju protest zbog dolaska Tadića, Josipović ne očekuje probleme

Izvor: Blic, 02.Nov.2010, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veterani spremaju protest zbog dolaska Tadića, Josipović ne očekuje probleme

Poseta Borisa Tadića Hrvatskoj u četvrtak, u okviru koje će za zajedno sa Ivom Josipovićem, hrvatskim predsednikom, posetiti Vukovar i mesta stradanja Srba i Hrvata, danima je jedna od vodećih tema u hrvastkim medijima. Fokus interesovanja je nakon Tadićevog intervjua za “Jutarnji list”, sa Vukovara na kratko skrenuo na njegovo interesovanje za muziku koju izvodi Severina, ali su se hrvatski veterani pobrinuli da se lopta ponovo vrati na teren ratnih rana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Josipović je juče "Večernjem listu” izjavio da je ipak uveren da će Tadićeva poseta proteći bez problema.

"Svako ko razumno gleda na hrvatsku budućnost zna da je dolazak predsednika Tadića jedan od ključnih pozitivnih pomaka. Građani koji imaju razuman pristup, koji znaju da je saradnja sa susedima ključ naše sigurnosti i privrednog razvoja, ključ evropske budućnosti, u velikoj su većini”, kazao je Josipović.

Tadić se u intervjuu koji je trebalo da bude uvod u posetu Vukovaru na početku razgovora pohvalio da u svom ajpodu ima dosta nove hrvatske muzike i dodao da Severina ne zna da se on budi uz njene pesme.

"Volim da slušam Severinu, ima nekoliko sjajnih pjesama. Nisam je nikada sreo, ali upoznao sam njenu sestru koja živi u Beogradu”, rekao je srpski predsednik.

U ozbiljnijem delu intervjua, Tadić je naglasio da je njegov dolazak u Vukovar logična posledica izvinjenja koje je već uputio svim pripadnicima hrvatskog naroda kojima je neko učinio zlo u ime Srbije i srpskog naroda.

Udruženje pravnika "Vukovar 1991.” oglasilo se juče putem hrvatskih medija saopštenjem da pozdravlja predstojeću posetu Tadića Vukovaru, ali je izrazilo žaljenje što će poseta ostati istorijska samo po formi, ali ne i po sadržaju.

"Kao što je Boris Tadić u Srebrenici iskazao žaljenje za žrtvama bez priznanja agresije Republike Srbije na BiH, isto će se dogoditi i u Vukovaru. Priznanje agresije Republike Srbije na Republiku Hrvatsku jedan je od tri preduslova za povlačenje tužbe za genocid od strane Republike Hrvatske. Preostala dva preduslova su procesuiranje i obeležavanje svih logora na teritoriju Srbije i priznanje Oluje kao legitimne oslobodilačke akcije Republike Hrvatske, u kojoj su počinjeni pojedinačni ratni zločini”, navedeno je u saopštenju.

U ime hrvatskih ratnih veterana oglasio se Branko Borković zvani Mladi Jastreb, ratni komandant Vukovara, koji je u intervjuu za hrvatski "Večernji list” rekao da će veterani protestvovati protiv Tadićeve posete.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić i Josipović u četvrtak zajedno na Ovčari

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2010

BEOGRAD/ZAGREB -..Predsednik Srbije Boris Tadić u četvrtak će posetiti Ovčaru kod Vukovara i Paulin Dvor kod Osijeka gde će zajedno sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem položiti vence na mestima stradanja pripadnika hrvatskog i srpskog naroda, potvrđeno je danas novinarima u kabinetu predsednika...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.