UMERENO NAPASTI BRITANSKO TRŽIŠTE

Izvor: Kurir, 23.Okt.2011, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UMERENO "NAPASTI" BRITANSKO TRŽIŠTE

BEOGRAD - Tržište Velike Britanije može da bude veoma interesantno za srpska preduzeća koja žele da izvezu, jer u toj zemlji nije nužno da kontaktirate državne institucije da biste plasirali robu, izjavio je konsultant programa Evropske unije (EU) SECEP Nebojša Milićević.

Projekat za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza (SECEP) je projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koji finansira EU, a čiji je cilj podrška razvoju tržišne ekonomije i socio-ekonomske kohezije u Srbiji kroz unapređenje međunarodne konkurentnosti i mogućnosti izvoza malih i srednjih preduzeća.

"Tržište Velike Britanije nije tradicionalno izvozno područje na koje su srpske kompanije navikle, ali se radi o visokorazvijenom tržištu, koje ima puno profitabilnih niša i predstavlja mogućnost za izvoz srednjih i malih preduzeća, a ne samo velikih firmi iz Srbije", rekao je Milićević za Tanjug.

Milićević je naveo da se ograničenja u izvozu svode na visoke transportne troškove, ali je to slučaj samo kod 10 do 20 odsto robe koja je velikog gabarita ili je velike težine, a malo košta.

Srbija, ukazao je Milićević, već godinama tradicionalno u Veliku Britaniju izvozi proizvode od gume, a tržišno učešće se kreće oko zavidnih četiri odsto, naglasio je MIlićević.

Drugi na listi proizvoda su metalni proizvodi, a posle toga mašine za raznu industrijsku upotrebu, dodao je Milićević i ukazao da bi svakako firme koje se bave pružanjem usluga u informatičkim tehnologijama mogle da dobiju svoj "prostor" na tom tržištu.

"U Velikoj Britaniji, smatraju, da iako su stručnjaci za softver u Srbiji skuplji od, recimo, indijskih, kvalitet iz naše zemlje bolji, a da se na osnovu kvaliteta može kompenzovati ta razlika u ceni", rekao je Milićević.

Britanska industrija je, naglasio je Milićević, generalno, orijentisana ka uslugama, to je zemlja koja je izmislila konsultantske usluge, pa tako postoji spektar poslova te vrste koje srpske firme i stručnjaci mogu da ponude.

Milićević ukazuje da u slučaju prerađivačke industrije i izvoza hrane, treba imati pravu meru "napada" na tržište Velike Britanije.

"Treba imati meru "za napad" na englesko tržište. Uobičajena greška je da srpske firme žele da snabdevaju velike trgovinske lance, gubeći iz vida o kojoj količini i tačnosti, merenoj minutima, u isporuci se radi", naglasio je Milićević.

On je dodao da se preporučuje firmama da sagledaju svoje realne mogućnosti i da na osnovu toga odrede svoju strategiju ulaska.

"Jedan od mogućnosti su etno-prodavnice koje su regionalno povezane a snabdevaju se egzotičnom hranom ili hranom drugačijeg ukusa. To su manji lanci koji su profitabilniji od velikih lanaca i više odgovaraju domaćim proizvođačima zbog količine i kapaciteta domaće industrije", rekao je Milićević.

Milićević kaže da se gotovo sve informacije mogu pronaći putem interneta, kao i da u prvom naletu firme mogu obavljati elektronsku prepisku.

Konsultant CESEP je dalje ukazao da u Velikoj Britaniji funkcioniše niz privrednih udruženja i komora koje su privatne, a rasprostranjene su po geografskoj i industrijskoj organizaciji.

"Sve se u suštini svodi na kontakte u privatnom sektoru", naglasio je Milićević.

"Ono što je donekle prednost i mogućnost za domaće kompanije što velikoj Britaniji nije neophodno da se dobro znate sa nekim da biste uspešno radili", dodao je on Milićević je naglasio da ukoliko srpska firma otvori firmu u Velikoj Britaniji onda može da računa na podršku tamošnje države, "što je malo paradoksalno, ali to tako funkcioniše za sve kompanije, pa i za naše".

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta Srbija može da proda Britancima

Izvor: B92, 24.Okt.2011, 10:05

Beograd -- Tržište Velike Britanije može da bude veoma interesantno za srpska izvozna preduzeća, kaže konsultant programa Evropske unije (EU) SECEP Nebojša Milićević...On objašnjava da u toj zemlji nije nužno da kontaktirate državne institucije da biste plasirali robu..."Tržište Velike Britanije...

Nastavak na B92...

SIEPA raspisala konkurs za nagradu Izvoznik godine

Izvor: Blic, 24.Okt.2011

BEOGRAD - Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) saopštila je danas da je raspisala konkurs za nagradu "Izvoznik godine"...Kako se navodi u saopštenju, to priznanje će se dodeliti u četiri kategorije: Najbolji izvoznik godine, Novi izvozni proizvod, Osvajanje novog tržišta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.