Srbija

Ponedeljak, 24.10.2011.

08:59

Šta Srbija može da proda Britancima

Tržište Velike Britanije može da bude veoma interesantno za srpska izvozna preduzeća, kaže konsultant programa Evropske unije (EU) SECEP Nebojša Milićević.

Izvor: Tanjug

Default images

On objašnjava da u toj zemlji nije nužno da kontaktirate državne institucije da biste plasirali robu.

"Tržište Velike Britanije nije tradicionalno izvozno područje na koje su srpske kompanije navikle, ali se radi o visokorazvijenom tržištu, koje ima puno profitabilnih niša i predstavlja mogućnost za izvoz i srednjih i malih preduzeća", rekao je Milićević.

Srbija, kazao je Milićević, već godinama tradicionalno u Veliku Britaniju izvozi proizvode od gume, a tržišno učešće se kreće oko zavidnih četiri odsto.

Drugi na listi proizvoda su metalni proizvodi, a posle toga mašine za raznu industrijsku upotrebu, dodao je Milićević i ukazao da bi svakako firme koje se bave pružanjem usluga u informatičkim tehnologijama mogle da dobiju svoj "prostor" na tom tržištu.

"U Velikoj Britaniji, smatraju, da iako su stručnjaci za softver u Srbiji skuplji od, recimo, indijskih, kvalitet iz naše zemlje bolji, a da se na osnovu kvaliteta može kompenzovati ta razlika u ceni", rekao je Milićević.

On kao jednu od mogućnosti navodi ”etno-prodavnice koje su regionalno povezane a snabdevaju se egzotičnom hranom ili hranom drugačijeg ukusa. To su manji lanci koji su profitabilniji od velikih lanaca i više odgovaraju domaćim proizvođačima zbog količine i kapaciteta domaće industrije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

13 h

Podeli: