Tužilac Euleksa o istrazi trgovine organima

Izvor: Beta, 28.Jul.2014, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac Euleksa o istrazi trgovine organima

BRISEL, 28. jula 2014. (Beta) - Glavni tužilac Euleksa za istragu zločina trgovine ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji 1999. godine Džon Klint Vilijamson u utorak će u Briselu izdati saopštenje o nalazima istrage koja je završena.

Istraga je bila pokrenuta rezolucijom Saveta Evrope (SE) i izveštajem Dika Martija o tim zločinima.

Vilijamsonov predstavnik za štampu Žoao Souza je saopštio da će Vilijamson u sedištu Saveta ministara EU "izdati saopštenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << o nalazima skoro trogodišnje istrage Specijalnog istražnog tima" Euleksa, a potom će odgovarati na pitanja novinara.

U Martijevom izveštaju koji je januara 2011. prihvatila Parlamentarna skupština SE, kao vinovnici ubijanja i vadjenja organa zarobljenika, najvećim delom Srba, ali i nekih Albanaca, navode se pripadnici "Dreničke grupe" paravojne formacije OVK, na čijem čelu je, kako je rečeno, bio sadašnji premijer Kosova Hašim Tači.

Evropski diplomatski izvori u Briselu su agenciji Beta preneli da će nalazima Vilijamsonove istrage verovatno teško moći da se potvrdi neposredna krivica Tačija za zločin trgovine organima, ali je rečeno da bi neki drugi bivši vodeći pripadnici OVK mogli biti označeni kao direktni krivci.

Marti, koji se u povukao iz Saveta Evrope, svojevremeno je izjavio da on u izveštaju nije Tačija oznacio kao direktnog vinovnika zločina trgovine organima, mada je podvukao da je "jako teško verovati da on ništa i nikad nije čuo ili znao" o tome.

U izveštaju se kao neposredno upućeni ili upleteni u te zločine navode Tačijevi saradnici Džavit Haliti, Šaip Muja, Kadri Veselji i Fatmir Ljimaj.

Prva je na zločin trgovine organima ubijenih Srba u svojoj knjizi ukazala bivša tužiteljka Tribunala iz Haga, Karla del Ponte, koja je navela i "žutu kuću" u Albaniji gde su vadjeni organi i potom preko aerodroma Tirana upućivani u mrežu ilegalne trgovine.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Vilijamson o rezultatima istrage: Ko je umešan u trgovinu organima?

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jul.2014

Glavni tužilac Euleksa za istragu zločina trgovine ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji 1999, Džon Klint Vilijamson u utorak će u Briselu izdati saopštenje o nalazima istrage koja je završena. Istraga je bila pokrenuta rezolucijom Saveta Evrope (SE) i izveštajem Dika Martija o tim zločinima....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.