Tači optimističan o planu sprovođenja sporazuma

Izvor: Press, 16.Maj.2013, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači optimističan o planu sprovođenja sporazuma

Verujem da će biti postignut dogovor oko vremenskih rokova za primenu sporazuma i aktera koji će ga sprovesti, a to su kosovske institucije, EULEKS, KFOR, OEBS i naravno, na osnovu odgovornosti iz sporazuma u cilju olakšavanja okolnosti i Srbija", izjavio je Tači, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Prema tome, bićemo aktivni kako bi se sporazum primenio što pre, a za to imamo i podršku međunarodne zajednice", dodao je Tači.

Posrednik u dijalogu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, pozvala je dva premijera na sastanak u Brisel 21. maja.

Premijer Tači je dodao da primena sporazuma predstavlja izazov, ali je od vitalnog značaja i neophodna, dodajući da, kako je rekao, povratka nazad nema, prenosi Slobodna Evropa.

„Naš cilj i vizija je da radimo što više za građane Kosova gde god živeli, bez obzira na etničke razlike", rekao je on. 

"Želimo da radimo zajedno sa Srbima na severu na realizaciji zajedničkih ciljeva, kako bi se stvorile nove demokratske okolnosti, održali slobodni izbori, nastavili sa socioekonomskim investicijama, a sve u cilju kreiranja boljih životnih uslova", kazao je Tači, prenela je Slobodna Evropa.
Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton istakla je danas u Zagrebu da je članstvo Hrvatske u EU važno za region, a da je Srbija na ''dobrom putu za još bolju budućnost'' .

Posle sastanka sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem na kome su izrazili podršku proširenju EU na zemlje regiona, Ešton je dotičući se pitanja dogovora Beograda i Prištine, istakla da je sa aspekta EU ''važno da se dođe do tačke na kojoj se mora biti kako bi bili ispunjeni uslovi iz decembarskih zaključaka".

Podsećajući da će se sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i Kosova Hašimom Tačijem sresti za nekoliko dana u Briselu, kada će razmotriti plan za primenu postignutog sporazuma, Ešton je navela da je u zaključcima Evropskog saveta iz decembra prošle godine navedeno šta se treba desiti u odnosima između Beograda i Prištine.

Ešton je dodala i da je već odala priznanje premijerima Srbije i Kosova za hrabrost i privrženost, kao i za težak posao koji su uložili u postignuti sporazum. 



Pogledaj vesti o: Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Tači: Povratka nazad nema

Izvor: B92, 16.Maj.2013

Brisel -- Kosovski premijer Hašim Tači izrazio je optimizam da će sa Dačićem postići dogovor o planu primene sporazuma koji su Beograd i Priština parafilrali 19. aprila..."Verujem da će biti postignut dogovor oko vremenskih rokova za primenu sporazuma i aktera koji će ga sprovesti, a to su kosovske...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.