Stefanović: Dačić nema kredibilitet, izbori u ovoj godini

Izvor: Press, 04.Feb.2013, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Dačić nema kredibilitet, izbori u ovoj godini

 “Neozbiljno je u politici baviti se vidovnjaštvom, ali mislim da sve ukazuje na to da ćemo imati prevremene izbore ove godine bez obzira na ovaj pokušaj smirivanja tla koji se danas dogodio, jer niko nije odgovorio na sustinsko pitanje - šta je premijer i ministar policije razgovarao sa Radulovićem i zašto se oni sastaju i kakva je priroda tog prijateljtsva”, rekao je Stefanović.
On je naveo da razume potrebu da “spusti lopta”, ali da je prilično izvesno da zemlja ide ka prevremenim izborima.
Stefanović je odgovarajući na pitanje novinara u Skupštini Srbije da li Dačić u ovom trenutku ima kredibilitet da ostane na toj funkciji rekao da je to pitanje za vladajuću koaliciiju i SNS, a da DS kao opoziciona stranka smatra da nema kredibilitet.
 “Mislimo da ova vlada nije ispunila svoju ulogu pre svega u ekonomskoj i socijalnoj sferi i mislimo da teško može da jedan deo vlade vodi borbu protiv kriminala i korupcije, a drugi da govori - jeste sastajali smo se sa Radulovićem pa šta, a pitajte DS zašto oni sada to kažu”, rekao je Stefanović i dodao da se tom nervozom potvrđuje da će uskoro biti izbora.
On smatra da se stvara klima da je opozicija kriva, što je, kako kaže, pokazatelj duboke krize vlasti.
“Opozicija je tu da ukaže na nepravilnosti i da pokuša da pomogne u njihovom rešavanju, ali ne možete za sve što vam se dogodi, a za šta ste očigledno odgovorni da kažete to je kriva opozicija”, rekao je Stefanović.
Odgovarajući na navode da DS pokreće temu Dačića i njegovih navodnih kontakata sa Rodoljubom Radulovićem, Stefanović je rekao da DS nije ništa uradila, da su te inoformacije, kako mu se čini, došle iz tužilastva i policije i da nije DS ta koja se bavi “doturanjem” informacija.
On je naglasio da nije DS tužilaštvo, niti BIA, niti “obaveštajno čvorište”, već politička stranka, a da su držvani organi ti koji treba da sprovode svoje radnje i treba njih pitati šta treba da se eventualno nova saznanja prikupe i da bi se napravio jak slučaj pred sudom.
 “Nije stvar partijske politike, državni organi sprovode istrage, čuli ste objašnjenje Mikija Rakića, nema šta da dodam sve drugo je političko nagađanje, politikanstvo i pokusaj izbegavanja odgovornosti”, ocenio je Stefanović.
On je ponovio da DS podržava borbu protiv kriminala i korupcije traži da se ona sprovede u svim pravcima i da dobije pravosudnu završnicu.
Sa druge strane šef poslanika URS Vladimir Ilić poručio je danas da je vlada stabilna i da veruje da vanrednih izbora neće biti u ovoj godini, ali da je potrebno ispitati sve spekulacije oko kontakata državnih funkcionera sa klanom Darka Šarića.
  Ilić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je neophodno utvrditi odgovrnost svih, pa i odgovornost premijera Ivice Dačića ukoliko postoji, budući da se radi o optužbama koje nisu naivne, ali da nikoga ne treba optuživati bez dokaza.    "Duboko verujem da jedan političar takvog kalibra kao što je Ivica Dačić to sebi ne bi nikada svesno dopustio i upravo zato mislim da treba sačekati i videti činjenice koje se vezuju i za njega lično i za kontakte bilo koga sa kriminalom, jer ako se vlada opredelila da se obracucna sa kriminalom i korupcijom onda ne treba nikog izuzimati, pa ni samog premijera", rekao je Ilić.   
Ukoliko se dokaže, kako je rekao, da su te veze imale prirodu kako to pojedini mediji navode, onda se dovodi u pitanje opastanak vlade i njegovmv lični kredibilitet, a do tada zaista bez dokaza ne treba optužiti nikoga.   
Ilić je rekao da gledajući u ekonomskom smislu Srbija je "na nizbrdici", ima probleme i po pitanju nezaposlenosti i privlačenja investicija i dodatna opasnost bi bilo raspisivanje izbora u ovom trenutku, ali da ukoliko izbori budu neophodni drugog puta nema.   
"U ovom trenutku ja sam siguran da ih neće biti, neće ih biti barem ove godine", ocenio je Ilić, koji je podvukao da je vlada i skupštinska većina u ovom trenutku stabilna, ali da smatra da je neohpdno istražiti sve insinuacije i indicije. Bilo bi nelogično, kako je rekao, da nekoga bez dokaza optužite ili da se raskida koalicija, a da nije dokazano da neko ima takvu vrstu kontakata, jer je ovo za sada samo na nivou indicija.   
"Treba ispitati sve - da li je neko iz vrha vlasti, bilo prethodne ili sadašnje, imao kontakte sa krimialnim gupama, treba ispitati prirodu tih kontakata i činjenicu da li je neko skrivao informacije o tome da je tih kontakata bilo, kako je vođena istraga, treba sve istražiti do kraja", poručio je Ilić.   "Skupštinska većina i vlada u ovom trenutku su stabilne", naglasio je Ilić.  

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić nema kredibilitet da vodi Vladu, izbora će biti ove godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Feb.2013

Ivica Dačić nema kredibilitet da ostane na mestu premijera, kaže lider demokrata u parlamentu Borislav Stefanović ističući da će ove godine biti prevremenih izbora, bez obzira na pokušaj smirivanja tla u vladajućoj koaliciji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.