Srbija i NATO o reviziji Kumanovskog sporazuma

Izvor: RTS, 28.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i NATO o reviziji Kumanovskog sporazuma

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš i komandant južnog krila NATO admiral Mark Ficdžerald o reviziji Kumanovskog sporazuma. Izmenjena bezbednosna situacija na Kosovu zahteva da se preispita Kumanovski sporazum u postojećem obliku, izjavio Ponoš.

Ponoš je o reviziji Kumanovskog sporazuma razgovarao u Napulju sa komandantom južnog krila NATO-a Markom Ficdžeraldom.

"Ja sam tražio i na neki način dobio podršku admirala Ficeralda da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se na ekspertskom nivou pristupi reviziji Kumanovskog sporazuma odnosno da se preispita šta tu može da se promeni, jer je nepodesno sadašnjoj situaciji na terenu", rekao je Ponoš.

Tema razgovora načelnika Generalštaba Srbije sa komandantom južnog krila NATO-a kojem je prisustvovao i Komandannt KFOR-a Đuzepe Emilio Gaj bila je i raspoređivanje misije Euleks na Kosovu.

Ponoš i Ficdžerald su razgovarali i o najavljenom formiranju kosovskih bezbednosnih snaga uz učešće KFOR-a, čemu se Srbija protivi.

Tokom zvanične posete Italiji Ponoš se sastao i sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije Vinćencom Kamporinijem.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je istakao da Italija i Srbija imaju dobru vojnu saradnju i da postoje interesi njenog daljeg napretka.

"Za Srbiju je veoma važna saradnja sa Specijalnim vojnim jedinicama Italije, kao i saradnja u obrazovanju vojnih kadrova", ocenio je Ponoš.

Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu potpisan je 9. juna 1999. godine i njime je definisano povlačenje srpskih snaga bezbednosti sa Kosova, kao i uspostavljanje tampon-zona na administrativnoj granici Srbije sa Kosovom.

Na taj način okončana je operacija vazdušnih udara NATO-a protiv SR Jugoslavije, a u napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Šteta naneta NATO bombardovanjem se procenjuje na oko 30 milijardi dolara. Konačan broj žrtava zvanično nije saopšten, a procene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 5.000 ranjenih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Revizija Kumanovskog sporazuma?

Izvor: B92, 28.Nov.2008

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je došlo vreme za promenu Kumanovskog sporazuma i da on, kao šef države, staje iza tog predloga..."Nema ni jednog razloga da se u ovom trenutku, kada je Srbija pokazala da je faktor stabilnosti u regionu, ne promeni Kumanovski sporazum. Podsećam...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.