Izvor: B92, Beta, Tanjug, 28.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizija Kumanovskog sporazuma?

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je došlo vreme za promenu Kumanovskog sporazuma i da on, kao šef države, staje iza tog predloga.

"Nema ni jednog razloga da se u ovom trenutku, kada je Srbija pokazala da je faktor stabilnosti u regionu, ne promeni Kumanovski sporazum. Podsećam vas da su delovi tog sporazuma takvi da postoji još zona zabranjenog leta. Ne postoji objektivno nijedan bezbednosni razlog zašto bi tako nešto postojalo", rekao je Tadić u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji će "Politika" objaviti u celini u nedelju.

Prema njegovim rečima, "Srbija nije faktor destabilizacije, nije ni na koga pucala, niti su njeni vojnici i oficiri, dok drugi jesu pucali na građane srpske nacionalnosti, na srpske oficire i na srpske vojnike".

Predsednik Tadić je kazao da, objektivno govoreći, danas treba da se menja Kumanovski sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije koji je potpisan 9. juna 1999. godine.

Tadić je naglasio da se, kada se radi o uspostavljanju kosovskih bezbednosnih snaga, usportivio takvom rešenju kada se prvi put pojavio u planu Martija Ahtisarija.

"Od početka pregovora, kada se prvi put pojavila u Ahtisarijevom planu ideja o takozvanim kosovskim bezbednosnim snagama, usprotivio sam se takvom rešenju i rekao sam da je to takvo rešenje za Srbiju apsolutno neprihvatljivo danas i da će biti uvek neprihvatljivo. To nisu snage koje bezbednosno ugrožavaju Srbiju", naglasio je on.

Tadić je ocenio da je reč o lako naoružanim pripadnicima bezbednosnih snaga, ali da su to snage koje mogu u budućnosti biti zametak vojske ili armije koja bi mogla biti faktor bezbednosnih rizika u regionu.

"To kažem zbog toga što se postavlja pitanje odakle se regrutuju pripadnici tih snaga. Naše iskustvo je da se vrlo često oni regrutuju iz terorističkih odreda. Tako je sa svim bezbednosnim strukturama na Kosovu i Metohiji", kazao je predsednik Srbije.

Tadić je podseto da je ANA međunarodno definisana kao teroristička organizacija i da to nije uradila država Srbija, već međunarodne institucije.

Ponoš o sporazumu sa komandantom NATO-a

Izmenjena bezbednosna situacija na Kosovu zahteva da se preispita postojeći Kumanovski sporazum, smatra načelnik generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš.

O promenama sporazuma kojim je okončano bombardovanje 1999. godine, general Ponoš razgovarao je u Napulju sa komandantom združenih snaga NATO-a Markom Ficdžeraldom, od koga je dobio podršku za svoju inicijativu.

Više od devet godina posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, bezbednosna situacija na terenu potpuno je drugačija, pa će Vojska Srbije u razgovorima sa NATO-om predložiti izmene nekih odredbi tog sporazuma.

"Mi ćemo insistirati na maksimalnoj relaksaciji režima u Kopnenoj zoni bezbednosti, odnosno na vraćanju punog suvereniteta u vojnom smislu sa ove strane administrativne linije”, rekao je Ponoš.

"I naravno nastavićemo da insistiramo na punoj transparentnosti onoga što se dešava u bezbednosnom smislu unutar teritorije Kosova, jer bez učešća Srbije neće biti stabilnog i održivog rešenja”, smatra on.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije navodi činjenicu da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, zatim dolazak Euleksa, ali i formiranje Kosovskih zaštitnih snaga uz učešće Kfora, čemu se Srbija protivi.

"Postojeći sporazum uopšte ne predviđa, niti mi imamo neke obaveze ukoliko dođemo u kontakt sa nekim tzv. bezbednosnim snagama Kosova sa druge strane administrativne linije - to svakako nosi neki bezbednosni rizik”, kaže Ponoš.

"Ukoliko nam ipak treba neka tampon zona između nas i takvih snaga, onda taj tampon svakako treba da bude sa one strane administrativne linije”, smatra načelnik generalštaba.

General Ponoš kaže da je u razgovorima sa komandatnom združenih snaga NATO-a admiralom Markom Ficdžeraldom, kojima je prisustvovao i komandant Kfora Đuzepe Emilio Gaj, naišao na potpuno razumevanje.

Ponoš očekuje da ekspertski razgovori Srbije i NATO-a počnu već za dve nedelje, u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.