Skupština prihvatila amandman Nove stranke

Izvor: Blic, 25.Feb.2015, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština prihvatila amandman Nove stranke

Skupština Srbije usvojila je danas zakonske izmene čime je produžen rok za overu dokumenata u sudovima i opštinskim upravama do 1. marta 2017. godine.

Skupština je najpre završila raspravu o amandmanima na predložene izmene Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, tokom koje je usvojen amandman Nove stranke kojim se predviđa da gradjani potpise, rukopise i prepise mogu da overavaju u sudovima i opštinskim upravama do 1. marta 2017. godine. Prvobitno je bilo predloženo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da taj rok bude 1. januar 2017.

Olgica Batić iz DHSS, koja je u ime sedam poslanika-predlagača obrazlagala predložene izmene, rekla je da vladajuća većina ne beži od propusta i da je uvaženo ono što su predložili Zoran Živković i Vladimir Pavićević iz Nove stranke.

- “Na Odboru za pravosuđe su svi podržali prihvatanje tog amandmana i time smo pokazali širokogrudost jer smo prihvatili amandman opozicionih poslanika” - rekla je Batićeva, dok je Pavićević poručio da je to “mala pobeda”.

- “Bravo za Skupštinu Srbije što se povodom jedne tačke suprostavila Vladi Srbije. Mislim da je ovo specijalna pobeda ne samo opozicije, već Skupštine nad Vladom koja nas je nekoliko meseci različitim izmenama jedne te iste stvari stalno usmeravala ka pogrešnome” - rekao je Pavićević i dodao da je do sada usvojen 31 amandman Nove stranke.

Podrška većine

Podršku predloženim zakonskim izmenama najavile SNS, SPS, JS, SPO, DHSS, dok su poslanici DS i SDS ukazivali na odgovornost ministra pravde Nikole Selakovića jer nije imenovan dovoljan broj javnih beležnika.

Poslanici SDS su tokom načelne rasprave zatražili ostavku ministra pravde Nikole Selakovića, a iz SNS im je poručeno da svaki sekund moraju da iskoriste za izvinjenje građanima zbog onog što je urađeno za vreme njihove vlasti.

Kritikama na račun ministra pridružili su se i poslanici DS, koji smatraju da je grupa od sedam poslanika predložila izmene zakona da bi ispravili grešku Selakovića, bez ikakve želje da o toj grešci govore.

- Ministar Selaković je strašno grešio oko ove teme, predlažući po više puta izmenu jedne iste materije, pa mi danas ponovo moramo da raspravljamo i usvajamo promenu roka, za koju smo upozoravali da ćemo morati ponovo da ga pomeramo. Selaković se oglušio o to, kao i poslanici SNS” - rekao je Pavićević.

Replicirao mu je zamenik šefa poslanika SNS Aleksandar Martinović, koji je rekao da se poslanicima SNS ne može osporavati da brane rad resornog ministra, budući da nije on u srpsko pravosuđđdje uveo institut koji ne odgovara ekonomskoj, socijalnoj situaciji, ni društvenim uslovima.

- “Nemoguće je ispraviti sve krive Drine odjednom” -  rekao je Martinović i pitao opoziciju zašto je 2011. godine donosila Zakon o javnim beležnicima ako nisu bili sigurni da li građani i privreda mogu da servisiraju usluge javnih beležnika.

Na kritike opozicije da su javnobeležničke tarife skupe, Martinović im je odgovorio da su upravo oni propisali skupe kriterijume za obavljanje te delatnosti, poput depozita od 5.000 evra, te ih upitao zašto su uvodili instituciju koja je skupa.

Iz SDS su uvereni da ni za dve godine javnobeležnička struktura neće biti uspostavljena, pa su amandmanom predložili da opštinske uprave trajno rade overu, a ne samo u naredne dve godine.

Dosadašnjim zakonskim odredbama bilo je predviđeno da se overe potpisa, rukopisa i prepisa od 1. marta obavljaju samo kod javnih beležnika.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Poslanici završili pretres amandmana

Izvor: Press, 25.Feb.2015

Skupština Srbije završila je danas pretres amandmana na predložene izmene Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa. . Poslanici će se o njima izjasniti za 20-tak minuta. .. Tokom rasprave o 15 amandmana usvojen je...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.