Saveti iz Slovenije dobrodošli

Izvor: RTS, 02.Nov.2010, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saveti iz Slovenije dobrodošli

Slovenci su se pokazali kao najefikasniji savetnici u procesu evropskih integracija Srbije, pa će jedan broj stručnjaka te zemlje raditi u Kancelariji za evropske integracije, izjavio Božidar Đelić nakon susreta sa slovenačkim ministrom Mitjom Gasparijem.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić razgovarao je sa potpredsednik Vlade Slovenije za razvoj i evropske poslove  Mitjom Gasparijem o daljoj podršci Slovenije Srbiji na njenom putu ka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU, Dunavskoj strategiji i rešavanju pitanja sukcesije.

Srbija ima velike šanse da ubrza proces evropskih integracija, izjavio je ministar Gaspari i izrazio nadu da će Beograd tu šansu iskoristiti.

Evropski savet nedavno doneo odluku kojom konačno otvara vrata Srbiji za snažni prodor ka Evropskoj uniji, rekao je Gaspari i dodao da će Slovenija, kao članica EU, podržati da se taj put skrati.

"Slovenija će se postarati da prenese svoja iskustva, i dobra i loša, kako bi Srbija mogla da upotrebi ono dobro, a izbegne loše i time skratila prces integracija'', ukazao je Gaspari.

Slovančki ministar je izrazio nadu da će Srbija dobro iskoristiti sve mogućnosti koje joj nudi EU, i da će pokazati da je taj deo Balkana bio zapostavljen u poslednjih 10-15 godina, iako su zemlje, kao Srbija, mnogo spremnije za EU nego neke koje su već postale članice.

"Dogovorili smo se da intenziviramo saradnju na osnovu Memoranduma između dve zemlje tako što će jedan broj slovenačkih eksperata raditi u Kancelariji za evropske integracije na određen period", rekao je Đelić novinarima nakon sastanka.

Prema njegovim rečima, iskustvo je pokazalo da su najefikasniji savetnici Vlade Srbije na polju evropskih integracija Slovenci, ne samo zbog zajedničke istorije već i zato što je Slovenija članica EU i ima direktno iskustvo u celom procesu integracija.

Kada je reč o Dunavskoj strategiji Đelić je naveo da je postignut dogovor o koordinaciji u domenu infrastrukture na Dunavu. U obostranom interesu je da Srbija i Slovenija, zajedno sa zemljama Zapadnog Balkana nađu zajednički interes u evropskim fondovima i projektima, naglasio je Đelić.

Što se tiče pitanja sukcesije, ostalo je nerešeno nekoliko tačaka, među kojima je i alokacija dipolomatsko-konzularnih predstavništava, rekao je Đelić, i dodao da je taj proces, iako je napredovao tokom prve polovine prošle decenije, sada zaustavljen, ističući da se Srbija i dalje zalaže za rešavanje spornih pitanja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Đelić na samitu o Dunavskoj strategiji u Bukureštu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2010, 13:07

BUKUREŠT -..Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić učestvovaće 8. novembra u Bukureštu na samitu o Dunavskoj strategiji, poslednjem pre usvajanja na Kolegijumu komesara Evropske komisije...Deklaracija o Strategiji Evropske unije za region Dunava biće usvojena u Bukureštu, saopštilo je rumunsko...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.