Savet bezbednosti o Kosovu, specijalnom sudu, Kumanovu

Izvor: RTS, 26.Maj.2015, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti o Kosovu, specijalnom sudu, Kumanovu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravlja o stanju na Kosovu. Dačić istakao važnost formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu. Tači najavio tužbu za genocid protiv Srbije. Pritisak na Prištinu da što pre formira sud za zločine OVK.
18.15 - Čurkin je rekao i da je Rusija zabrinuta zbog načina na koji Zapad nagovara Prištinu da formira sud za zločine OVK, tvrdeći da ne shvata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na koji način takav pristup pomaže vladavini prava. 
18.05 - Makedonske policajce su napali banditi u uniformama OVK, koji su planirali dalje napade, rekao je ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin, navodeći da zabrinjavaju pozici na stvaranje "Velike Albanije".

17.45 - Amerika predlaže da se promeni format izveštavanja Saveta bezbednosti UN o Kosovu, odnosno traži da se izveštaji podnose svakih šest meseci, umesto sadašnja tri,. 
17.40 - Kosovo se mora ozbiljno posvetiti rasvetljavanju optužbi za ratne zločine i što pre formirati sud, rekao je jedan od zamenika ambasadora SAD pri UN, Dejvid Presman.

17.10 - Kosovo će uskoro tužiti Srbiju za genocid, rekao je Hašim Tači
17.05 - Verujemo da je većina optužbi besmislena... podržaćemo formiranje specijalnog suda, rekao je Tači, navodeći da je će to biti peti sud koji istražuje dela kosovskih Albanaca. "Zašto je potrebno potrošiti 200 miliona evra za tako nešto", rekao je Tači. 
17.00 - Vlada Kosovo osuđuje nasilje u Makedoniji. Ne podržavamo akcije koje destabilizuju Makedoniju, kojoj je potrebno više demokratije i potpuno sprovođenje Ohridskog sporazuma. Očekujemo ozbiljnu istragu o događajima u Kumanovu, rekao je Tači. 
14.50 - Prema statistikama UN, Priština je najbezbedniji grad u regionu, rekao je Hašim Tači. Tači je, takođe, optužio Beograd da je "otvorio granice" za emigramnte sa Kosova, koji su u velikom broju poslednjih meseci otišli na Zapad.
 
16.45 - Očekujemo da će biti stvoireni uslovi za procesuiranje bivših pripadnika OVK osumnjičenih za ratne zločine. Očekujemo što skorije formiranje specijalnog suda za zločine OVK, rekao je Dačić.
16.30 - Dačić upozorio na nepostojanje uslova za povratak oko 204.000 raseljenih lica na Kosovo. U poslednja tri meseca vratilo se svega 14 osoba.  
16.25 - Formiranje Zajednice srpskih opština je od ključne važnosti za Srbiju, uz povratak raseljenih, imovinska pitanja i status SPC, rekao je Dačić.
16.25 - Prisustvo misije UN od suštinske važnosti za stabilnost Kosova i Metohije, rekao je Ivica Dačić. Srbija je u potpunosti posvećena dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU.

16.20 - UN traže opsežnu i nezavisnu istragu o događajima u Kumanovu 9. i 10. maja, rekao je šef UNMIK-a. 
16.10 - Incidenti usmereni protiv povratnika na Kosovu su posebno uznemirujući, rekao je Zarif. Šef UNMIK-a naveo je da sa kosovskom vladom dogovoreno raspoređivanje dodatnih policijskih snaga u Klini, gde je registrovan najveći broj napada na povratnike.
16.13 - Zarif je, takođe, apelovao na lidere kosovskih Albanaca da što pre formiraju ovaj sud, navodeći da je glavni tužilac tog tribunala već preuzeo dužnost. 
16.10 - Šef UNMIK-a Farid Zarif upozorio na zastoj u formiranju Zajednice srpskih opština na Kosova i rekao da ovako kompleksan problem zahteva snažno vođstvo. Zarif je takođe istakao "neophodnost" formiranja specijalnog suda za zločine OVK.

16.00 - Sve spremno za početak sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Diplomate u Njujorku najavljuju da će, posle dugo vremena, sednica Saveta bezbednosti UN dobiti ozbiljnu dinamiku jer su Amerikanci, u pripremama za sastanak, jasno upozorili kosovske Albance da specijalni sud za zločine OVK moraju da formiraju što pre.
Istovremeno, očekuje se i da će Rusija pokrenuti pitanje kosovskih veza "kumanovske grupe".
Ambasadori država članica UN razmotriće redovni izveštaj šefa UN Ban Kimuna, koji je najavio da Beograd i Priština treba da preduzmu sve neophodne korake radi dosledne primene svih dosad postignutih dogovora.
Generalni sekretar UN je takođe pozvao kosovske vlasti da što pre formiraju sud za zločine OVK.
Ključno pitanje na Kosovu, smatra Ban Kimun, ostaje uspostavljanje Zajednice srpskih opština.
Šef UN apelovao je na političke lidere u Beogradu i Prištini da hitno pristupe rešavanju tog pitanja uz konsultovanje sa kosovskim Srbima i njihovim političkim liderima, na čije interese će, kako je naveo, direktno uticati stvaranje ZSO.
Pogledaj vesti o: Kumanovo,   Hašim Tači,   Ivica Dačić,   Nju Jork

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Za Beograd ključno forimiranje ZSO i specijalni sud; Tači: Tužićemo Srbiju za genocid

Izvor: Večernje novosti, 26.Maj.2015

NjUJORK - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština za Beograd ključno pitanje u okviru dijaloga sa kosovskim institucijama, kao i da Beograd očekuje da Priština što pre usvoji odluka o formiranju specijalnog suda.Dačić je na sednici...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.