Saša Radulović: Neophodne su duboke reforme ili izbori

Izvor: Blic, 05.Jan.2014, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saša Radulović: Neophodne su duboke reforme ili izbori

- Ako nismo spremni da izvršimo duboke reforme u 2014. godini, onda je možda zaista vreme za izbore, jer možda neka druga skupštinska većina to može da uradi - izjavio je u intervjuu agenciji Fonet ministar privrede Saša Radulović, naglašavajući da je ključno usvajanje zakona o privatizaciji, stečaju, radu i planiranju i izgradnji.

"To su sigurni signali i pokazatelji reformi, sve ostalo su priče", ocenio je Radulović, koji se nada, "za sada", da će biti "dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << snage da se ove teške reforme sprovedu".

Bolji život od 2015. godine zavisi od spremnosti da se spovedu reforme, naglasio je Radulović i objasnio da se podrška reformama vidi u tome da li ima podrške za

usvajanje zakona najpre u Vladi, a potom i u parlamentu.

"Ništa drugo nije signal za spremnost na reforme nego to", napomenuo je Radulović, koji smatra da su izmene Zakona o radu ključne za privredni razvoj.

Prema njegovim rečima, postojeći zakon je jako loš, dovodi do gubitka radnih mesta i sadrži neke nerazumne odredbe, pisane za zaposlene u javnom sektoru.

Jedna od njih je, kako je ilustrovao Radulović, da se za godišnji odmor računa prosek zarada u poslednja tri meseca, tako da dolazi do "uglavljivanja" regresa i raznih naknada da bi se dizala osnovica pred godišnji odmor, da bi neko dobio veću platu od onoga ko radi, što je neodrživo.

"Sva podmetanja kako će doći do smanjenja zarada zbog novog Zakona o radu nisu tačna", naglasio je Radulović, dodajući da naknada za godišnji odmor ostaje 100 odsto plate, a bolovanje 65 odsto zarade, kao što je i sada.

Radulović je precizirao da će se otpremnine i minuli rad računati samo za godine rada kod poslednjeg poslodavca. On je naglasio da mora doći do smanjenja nameta na rad, jer je to, zajedno sa izmenama Zakona o radu, ključno za

smanjenje sive ekonomije.

"Mi oko 30 odsto bruto društvenog proizvoda pravimo u sivoj zoni, na crno, što je neizdrživo za bilo koju zemlju, a posebno za Srbiju”, rekao je Radulović.

“Ali nerazumno je da nekome ko zarađuje 300 evra tražite da državi plati 120 da bi poslovao legalno”, ocenio je Radulović.

On je naglasio da se smanjanjem nameta na rad stvaraju preduslovi da se siva ekonomija sama po sebi smanji, jer neće biti koristi od rada na crno.

To je ključna mera Ministarstva privrede, prioritet broj jedan, istakao je Radulović, a cilj je da se realizuje u prvom kvartalu ove godine. Govoreći o izmenama Zakona o privatizaciji, Radulović je rekao da se njima uspostavljaju velika transparetntnost i odgovornost u ovom postupku, koje će doprineti da preduzeća

stanu na noge pre privatizacije.

Radulović je objasnio da u postupku privatizacije neće moći da učestvuju of šor kompanije i oni koji su već učestvovali u neuspelim privatizacijama, a uvodi se i ispitivanje boniteta, kako bi se našli dobri kupci.

Svuda u svetu preduzeća koja postavite na zdrave noge i znate kakvo im je stanje stanje imovine i obaveza, nalaze kupce, podsetio je Radulović i istakao da postoji dosta kapitala u inostanstvu i zemlji zainteresovanog za investicije.

Uvođenje reda je preduslov da bismo došli do dobrih rezultata i ne vidim nijedan razlog da privatizacija ne bude uspešna, rekao je Radulović.

On smatra i da ne postoji nijedan razlog da javna preduzeća budu gubitaši, ali se mora prestati sa vođenjem socijalne politike kroz javna preduzeća i prekomernim

zapošljavanjima, uglavnom partijskih kadrova.

Tu nismo napravili veliki pomak u 2013. godini, ocenio je Radulović i najavio usvajanje izmena Zakona o javnim preduzećima koje predviđaju licenciranje direktora, koji će biti nagrađivani na osnovu uspeha rada preduzeća.

Ali, moramo izaći iz demagogije plata, napomenuo je Radulović, jer je neophodno adekvatno platiti kvalitetne direktore javnih preduzeća, koji postižu rezultate.

Upitan da li je moguće da se preduzeća oslobode partijskih kadrova, Radulović je odgovorio da će prvi test biti da li će u Skupštini "proći" Zakon o privatizaciji, koji kaže da niko van sistema ne može da postavlja direktore u 153 preduzeća u restrukturiranju.

"To je test da li će doći do razvlašćivanja političkih stranaka, prvo u delu koji se tiče preduzeća u restrukturiranju, dok su drugi deo izmene Zakona o javnim

preduzećima, gde ćemo predvideti slične stvari", najavio je Radulović.

Ukoliko Zakon o privatizaciji ne bude usvojen, ukazao je Radulović, to znači da se odustalo od minimalnog seta reformi, "a onda će morati da se pravi neka druga Vlada".

"Ako postoji spremnost za reforme, onda ne bi trebalo da dođe do izbora. Ako smo spremni da uradimo teške stvari, treba da ih uradimo”, naglasio je Radulović.

Prema njegovim rečima, "ako budemo istrajni u tome i završimo duboke reforme u 2014. godini, stvorićemo pretpostavke za rast u 2015. godini i to treba da nam bude cilj".

Ukoliko se sprovodu teške reforme, građani mogu očekivati privredni rast i rast životnog standarda od naredne godine, precizirao je Radulović.

"Ako to ne uradimo, ili uradimo do pola", upozorio je Radulović, "nastavićemo ovu spiralu propadanja u kojoj se nalazimo u poslednjih 10 godina".

Prema objašnjenju Radulovića, reforme stvaraju uslove za privredni rast koji stvara profit i nove investicije, što dovodi do rasta zapošljavanja i rasta životnog standarda.

Radulović je poručio da ne postoji ništa što bi moglo da ga natera da odustane od puta zacrtanih reformi, jer bi to značilo napustiti šansu za bolju budućnost naše dece, a niko nema prava na to.

"Možemo da se razlikujemo u tome kakve i kolike reforme nam trebaju i trebalo bi o tome javno da govormo", rekao je Radulović, ali ne treba zabijati glavu u pesak i čekati da dođe neki spaisalac, jer se to neće dogoditi.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Izbori, ako nema podrške reformama"

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jan.2014, 12:01

Ministar privrede Srbije Saša Radulović izjavio je da je za građane bolje da u 2014. budu prevremeni parlamentarni izbori ako izostane politička podrška temeljnim reformama..."Za potpunu reformu poslovnog ambijenta, bez koje neće biti ni privrednog rasta, ni rasta zaposlenosti i životnog standarda,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.