SNS traži prozmenu Statuta grada, traže veće nadležnosti za opštine

Izvor: Blic, 08.Nov.2012, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS traži prozmenu Statuta grada, traže veće nadležnosti za opštine

SNS će Skupštini grada podneti obrazloženi predlog za izmenu Statuta grada, kazao je Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije, lider beogradskih naprednjaka i potpredsednik SNS-a na konferenciji za novinare ispred Skupštine grada. Stefanović: Gradskim opštinama treba vratiti nadležnosti i kad je reč o zakupu zemljišta do 800 kvadrata

On je kazao da će tim predlogom tražiti promene koje se pre svega odnose na vraćanje nadležnosti gradskim opštinama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a koje su im oduzete izmenom Statuta iz 2008. i 2010. godine i takođe razmatrati promenu broja i nadležnost gradskih opština u Beogradu.

- To je važno iz mnogo razloga. Prvo, promene koje predlažemo, odnosiće se pre svega na legalizaciju objekata za koje smatramo da je oduzimanjem dozvola gradskim opštinama naneta šteta Beograđanima. Danas je kompletna legalizacija, bez obzir na njihovu kvadraturu, a drastični primeri mogu biti kupatila, ostave i garaže, sprovodi u Ulici kraljice Marije koja je udaljena po 40-50 kilometara od lokacije za koju se traži dozvola. Legalizaciju treba vratiti opštinama i time olakšati da Beograđani probleme rešavaju brzo i efikasno - kazao je Stefanović.

On takođe smatra da gradskim opštinama treba vratiti nadležnosti i kad je reč o zakupu zemljišta do 800 kvadrata, koja je sada u nadležnosti grada, zatim učešće opština o izradi planova detaljne regulacije, izrade urbanističkih objekata i projekata parcelizacije, kao i da matične službe budu vezane za gradske opštine.

Takođe, on ističe da finansiranje gradskih opština treba biti značajnije kroz takse i komunalne prihode, a koje u većem procentu moraju pripadati gradskim opštinama.

VIDEO > Stefanović o promeni statuta:

Kampanja od vrata do vrata

On navodi da će za sve navedene promene Statuta grada, iako imaju trećinu odbornika, a što je, kako navodi, dovoljno da predlože takvu odluku, konsultovati građane Beograda.

- Obilazićemo ih od vrata do vrata i pitati šta misle o promenama jer smo uvereni da većina Beograđana ne smatra da sadašnja gradska vlast radi na dobar način. Smatramo da većina Beograđana želi promene u ovom gradu i da se ovim gradom na drugačiji način upravlja. Želimo da pokažemo da konstruktivnim i kvalitetnim potezom pomognemo život Beograđana i da Beograđani mogu i moraju da imaju bolju vlast nego što je imaju danas - kazao je Stefanović.


Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SNS predlaže izmenu Statuta grada Beograda, traže vraćanje nadležnosti opštinama

Izvor: Blic, 08.Nov.2012

SNS će Skupštini grada podneti obrazloženi predlog za izmenu Statuta grada Beograda, kazao je Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije, lider beogradskih naprednjaka i potpredsednik SNS-a na konferenciji za novinare ispred Skupštine grada...On je kazao da će tim predlogom tražiti promene...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.