Rusija, Ukrajina i EU se dogovroile o gasu

Izvor: Vesti-online.com, 31.Okt.2014, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija, Ukrajina i EU se dogovroile o gasu

Ukrajina, Rusija i Evropska unija sinoć su u Briseli postigli privremeni sporazum oko spornih isporuka ruskog gasa, kojim se ove zime obezbeđuje snabdevanje Ukrajine i Evrope ovim energentom.

"Evropljanin" između Rusa i Ukrajinca: Tri potpisa za kraj straha od smrzavanja u EU

 

Posle dva dana intenzivnih pregovora sporazum su potpisali ministri enegetike dve zemlje, Rus Aleksandar Novak >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i Ukrajinac Juri Prodan, i evropski komesar za energetiku Ginter Etinger. Dopunski ugovor između ruske i ukrajinske gasne grupe Gasprom i Naftogas su zatim potpisali direktori dve kompanije Aleksej Miler i Andrij Kobolev.

 

Sporazum se odnosi na rešenje dospelih dugova Ukrajine i uslova plaćanja isporuka do marta 2015.

 

"Politčka odgovornost, logika saradnje i prosti zdrav razum su prevladali. Ovo je važan korak za našu energetsku bezbednost", rekao je odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo na konferenciji i dodao da "nema nikakvog razloga da se ljudi smrzavaju ove zime u Evropi", gde uvoz ruskog gasa u največoj meri dolazi preko Ukrajine.

 

Otplata ukrajinskog duga Rusiji od 3,1 milijardu dolara biće izvršena u dve tranše, prva od 1,45 milijardi dolara odmah, a druga od 1,65 milijardi dolara do kraja godine. Rusi procenjuju ukupan dospeli dug na 5,3 milijardi dolara ali su prihvatili da se spornih 2,2 milijarde prepusti arbitražnom sudu.

 

Ključni deo kompromisa je da cena bude manja od 385 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, i da važi tokom trajanja prelaznog sporazuma. Plaćanje novih nabavki gasa biće izvršeno avansno mesec po mesec.

 

EU nije zvanično postala garant za preuzete finansijske obaveze Kijeva, ali će znatna pomoć Unije i Međunarodnog monetarnog fonda pomoći Kijevu da isplati dug, rekao je Etinger.

 

Barozo i Etinger završavaju svoje mandate u Evropskoj komisiji i predaju dužnost novom sastavu Komisije u subotu, ali su bili rešeni da pre odlaska izdejstvuju sporazum koji će obezbediti snabdevanje gasa ove zime. Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel izjavili su da će Evropska unija učinti sve da ispuni svoju ulogu i olakša sprovođenje postignutog sporazuma.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gasprom: Platite i gasa će biti

Izvor: B92, 31.Okt.2014

Sporazum koji su postigli Evropska unija, Ukrajina i Rusija važan je korak u sprečavanju prekida u snabdevanju Evrope gasom ove zime...S druge strane, Gasprom jeste i biće pouzdan dobavljač gasa za Evropu, izjavio je portparol Gasproma Sergej Kuprijanov..."Sporazum predstavlja kompromis i Gasprom...

Nastavak na B92...

EU odahnula jer se neće smrzavati

Izvor: Politika, 31.Okt.2014

Moskva, Kijev i Brisel sklopili prelazni dogovor o izvozu ruskog gasa Ukrajini, koja će ubuduće avansno plaćati Rusima ovaj energent..Evropljani su preksinoć odahnuli jer su nešto pre ponoći između četvrtka i petka predstavnici Ukrajine, Rusije i Evropske unije potpisali privremeni sporazum oko...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.